Försäkringsbolaget IF beräknar att bilbränderna hittills i år kostat branschen mer än 100 miljoner kronor.
– Men förmodligen är den egentliga kostnaden större, eftersom det krävs minst halvförsäkring för att få ut ersättning. I de fall ägarna bara har trafikförsäkring får vi aldrig ärendena, säger Fredrik Kling.
Svårstulna bilar
Oftast ligger brott bakom bilbränderna, eftersom en bil sällan börjar brinna av sig själv. Det vanliga är att det rör det sig om skadegörelse, som vid kravallerna i bland annat Husby tidigare i år, men Kling lyfter också fram försäkringsbedrägerier.
– I takt med att bilarna har blivit svårare att stjäla har bilbrand blivit det nya sättet att göra bilbedrägerier, säger han.
Misstänkta beteenden
Bolaget utreder nästan alla skadeanmälan om bilbränder.
– Man kan ha sett att bilen legat ute till försäljning en längre tid, att det finns obetalda skulder på bilen. Det är sådant som väcker misstanke, säger han.
Enligt Fredrik Kling drar sig inte bedragarna för att tända eld på en närliggande bil i förhoppningen att branden ska sprida sig till den egna, för att försvåra för utredarna.
– Det är alltid oskyldiga som drabbas. Den som råkar ha bilen bredvid kanske bara har trafikförsäkring och de stackarna får ingenting för förövaren blir sällan dömd, då finns ingen motpart att kräva pengar från, säger han.
Utnyttjade kravallerna
Under kravallerna i Stockholms förorter tidigare i år fick Folksam, IF och Trygg-Hansa in över hundra skadeanmälningar.
– Det finns säkert några som hade bedrägligt uppsåt som tände eld på sina egna bilar i uppståndelsen, säger Fredrik Kling.