– Målet är den stora massan trafikanter som kör bara ”lite för fort”, säger Bengt Svensson som arbetar med trafiksäkerhetsfrågor på Rikspolisstyrelsen.
Forskning visar att om man lyckas nedbringa medelhastigheten med bara tio procent minskar antalet dödade och allvarligt skadade i trafiken med hela 38 procent. En generell fartminskning är därmed en av de effektivaste åtgärderna för att skydda trafikanters liv och lem.
Jobba bredare
– Vi ska givetvis stoppa och beivra de grövre fartsyndarna. Men för att minska antalet allvarliga vägolyckor måste vi också jobba bredare.
Den slutsatsen är inte ny. Redan 2006 kom klara direktiv om att bötfälla även ”småsyndare”, dem som överskrider tillåten hastighet inom den lägre intervallen 6–9 kilometer i timmen. Det föll dock inte alltid i god jord – inte ens bland trafikpoliserna själva som varken ville verka småaktiga eller bli beskyllda för ”pinnjakt”.
Men efter kampanjande och förnyat upplysningsarbete i våras tycker Svensson att förståelsen har ökat ute på fältet. De senaste tre åren har också andelen hastighetsöverträdelser i den lägre intervallen ökat från 23 till 26 procent av alla rapporterade fortkörningar.
Och även bland dem som åker fast tycks acceptansen vara stor.
Argumenterar sällan
– Förståelsen bland bilisterna verkar till och med vara större än bland poliserna själva. Det är sällan förarna börjar argumentera, säger Daniel Pettersson, trafikpolischef i Norrbottens län, som spänner över en fjärdedel av Sveriges yta.
– Å andra sidan tycks inte bilförarna här i norr köra så mycket fortare än bilister i övriga landet. Det kanske beror på vinterväglaget och riskerna för älg och ren på vägarna.