”Mobilförbud” i dag – så fungerar nya lagen

Sverige är ett av få länder där det inte finns någon lagstiftning som förbjuder bilförare att prata i telefonen. Men nu kommer en nu förändring i trafikförordningen som innebär att förare endast får använda mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning ”om det inte inverkar menligt på körningen”.

– Det blir ytterligare ett verktyg för oss poliser, vi har tidigare sett att personer använder mobiltelefoner i bilen och kanske råkar köra över en heldragen linje eller att de vinglar, men det har inte räckt för att det ska räknas som vårdslöshet. Nu finns det en mildrare grad. Syftet är att minska antalet olyckor, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på rikspolisstyrelsen.

Vad menas med menligt?

– Det kommer att visa sig. Vi får rapportera om det vi ser, om det är en bil som vinglade eller vad det nu kan vara, och ta registreringsnumret på bilen. Men det blir inte helt lätt. Vi måste vara på ett bra avstånd för att se att de använder mobiltelefonen. Om det blir ord mot ord får tingsrätten avgöra vem de tror på.

Syftet med lagen är att minska antalet olyckor och enligt amerikanska studier beror 22 procent av alla trafikolyckor just på mobiltelefonen.

– Det vi ser är att mobiltelefoner bidrar till trafikolyckor och jag tror att det här kan bidra till att fler tänker till innan och på så sätt kan olyckorna minska. Det handlar om säkerhet, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på väg- och järnvägsavdelningen på transportstyrelsen.

Informationsvideo

Polisen har också gjort en informationsvideo som reder ut begreppen. Det är okej att svara i telefon om trafiksituationen tillåter det. Till exempel på en rak väg med bra sikt. Däremot ska man undvika att svara mitt i en rondell.

– Får man ett samtal mitt i en komplicerad trafiksituation, då är rådet att inte svara just då. Ring upp senare. Sms och surfning hör inte ihop med bilkörning, det borde vara förbjudet, säger Bengt Svensson.

Lämna ett svar