I dag går det att lyfta endast halva momsen för leasade skåpbilar som till exempel VW Caddy. För att hela momsen ska gå att lyfta vid leasing eller köp måste fordonet räknas som lastbil i momssammanhang.
Är totalvikten lägre än 3 500 kilo krävs bland annat en luftspalt mellan hytten och lastutrymmet, vilket det gör på stora pickuper med flak och ett avtagbart skåp.
Orättvist
Många företagare menar att detta inte bara är orättvist eftersom de båda fordonstyperna är snarlika. Reglerna styr dem även till att köpa större och tyngre bilar än de egentligen behöver. Stora bilar dra mer bränsle och detta går stick i stäv med regeringens ambitioner att minska koldioxidutsläppen.
Regeringen har dock inga planer på att ändra reglerna, enligt Petter Larsson på Finansdepartementet. Han menar att själva huvudsyftet med dagens momsregler är att skapa en tydlig gräns mellan privat och yrkesmässig användning av fordonen.
– Vi har hittills gjort bedömningen att den så kallade luftspaltregeln är en rimlig avgränsning, men är medvetna om skatteregler kan styra företagarnas fordonsköp.
”Generösa momsregler”
Petter Larsson anser att fordon som har en luftspalt inte är lika lämpade att använda privat som till exempel en skåpbil.
– Det är med den utgångspunkten som regelverket utformats. Det pågår just nu inget arbete med att se över dessa, säger han och tillägger att Sverige ändå har generösa momsregler.
Det finns bland annat en obegränsad avdragsrätt för ingående moms som hänför sig till driftskostnader och inköp av tillbehör som till exempel vinterdäck, dragkrok och GPS.
– Det är viktigt att momsregelverket ger en rimlig beskattning.