De bilar som körs av hantverkare saknar inte bara den säkerhetsutrustning som är standard i vanliga budgetbilar.
De presterar även riktigt dåligt i krockproven.
Trafikforskaren Anders Ydenius på Folksam menar att många förare utsätter sig för onödigt stora risker.
”Stressiga trafiksituationer”
– Den här typen av fordon är vanliga och rullar långa sträckor i stressiga trafiksituationer. Det gäller såväl på landsväg som inne i stadskärnorna. Då är det märkligt att det saknas antisladdsystem, whiplashskydd och sidokollisionsskydd i form av gardiner eller kuddar. Ibland kan dessa finnas som tillval, trots att de är de viktigaste säkerhetsdetaljerna.
– Införandet av autobroms sker successivt bland vanliga personbilar, även i de allra minsta, men bland den här typen av yrkesfordon lyser de med sin frånvaro.
Anders Ydenius menar att en orsak till att säkerheten halkar efter är att köparna inte vill betala extra för säkerhet. De värderar rymlighet, användarvänlighet och inte minst totalekonomi betydligt högre. Inte sällan köps den här typen av fordon av egenföretagare som har en pressad budget och som inte är villiga att betala extra för dyra tekniska säkerhetsdetaljer.
– Men sen tror jag att många förutsätter att bilen är säker bara för att den är ny, men så är det tyvärr inte. När vi undersökte 42 bilar på marknaden för två år sedan fann vi att säkerheten var betydligt sämre än för personbilar. Sedan dess har det tillkommit nya krockprov som bekräftar det vi redan då misstänkte, transportbilarna har stora brister.
Närmast uppfylla kraven
Folksam rankar för närvarande Ford Transit Custom, Ford Ranger och Skoda Praktik som acceptabla då de är närmast att uppfylla säkerhetskraven.
– Vi vill att Euro NCAP testar fler av dessa fordonstyper för att skapa press på biltillverkarna. Dessutom menar vi att generalagenterna borde ta sitt ansvar genom att erbjuda samma säkerhetsnivå på transportbilarna som för de personbilar som säljs i Sverige.