Vi är för dåliga på att läsa naturen – det är en anledning till att olyckorna där vilda djur är inblandade fortsätter att ligga på en hög nivå. Trots att bilarna blir säkrare och att andra former av olyckor minskar, både i antal och hur allvarliga de är.
Runt 50 000 olyckor per år
Förra året inträffade 47 000 olyckor förra året och hittills i år är siffran drygt 31 000. Med en normalhöst och älgjakt så kan det bli närmare 50 000 olyckor i år. Rådjur är det djur som allra oftast är inblandade i olyckor, följd av älg och vindsvin. Ren då undantaget eftersom de olyckorna sker på ett väldigt begränsat område i Sverige.
Daniel Ligné är riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och han tycker att vi människor vänt naturen ryggen och att vi inte förstår att det kan komma upp ett djur framför bilen.
”Fjärmat oss från naturen”
I en intervju för Sveriges Radio sa Ligné nyligen:
– Vi har ju fjärmat oss från naturen. Det låter kanske lite dramatiskt, men så är det. Svenska folket kan inte lika mycket om djur och natur i dag, som man kunde för tjugo eller fyrtio år sedan, när man levde med naturen på ett annat sätt. Vi är mer besökare i naturen i dag. Det är en förklaring till att vi har väldigt mycket viltolyckor i landet.
Gratisapp varnar för olycksområden
Nationella viltolycksrådet har tagit fram en film som ska visa hur det går att få mer kunskap om var olyckorna sker och vad man kan göra för att undvika en olycka. Viltolycksrådet har också utvecklat en app för smartphone. Appen går att ladda ner gratis och den varnar när du närmare dig ett område med mycket viltolyckor.