11. Handpenning
De tiotal gånger jag själv köpt fordon i Europa har jag inte behövt lägga någon handpenning. Säljaren lovar helt enkelt att hålla fordonet tills du kommer. Själv tar jag hellre chansen att missa affären i stället för att binda fast mig vid ett fordon jag inte kontrollerat.
12. Flera intressanta fordon
Vid två tillfällen har jag inte alls varit nöjd med de fordon som den tyska säljaren beskrivit vara i bra skick. Därför brukar jag alltid leta fram minst ett alternativt fordon geografiskt nära det mest intressanta. Är det första fordonet för dåligt, är det bara att ta tåget till nästa. Att importera en bil för att spara 50 000 kronor innebär faktiskt att du ta en viss risk – och även om det tar tre dagar i anspråk är det tre välbetalda dagar.
13. Pappersarbetet
Gör upp om en dag då du ska komma ner och titta på/hämta bilen. Fråga om säljaren kan hjälpa till med exportregistreringen vilket inte brukar vara några problem. I Tyskland tar detta inte mer än en timme på speciella fordonskontor. Ofta går det att i samma område som kontoret ligger köpa speciella exportregistreringsskyltar samt en försäkring som gäller medan du kör hem bilen. Det finns olika varianter som gäller mellan 5 och 20 dagar men ta den som gäller 5 för du får ändå inte köra omkring med bilen i Sverige i väntan på registreringsbesiktningen. Kostar cirka 200 euro.
Se till att du får med följande dokument:
· Fahrzeugschein respektive Zulassungsbescheinigung Teil I (registreringsbevis del 1)
· Fahrzeugbrief respektive Zulassungsbescheinigung Teil II (registreringsbevis del 2)
· Inspektions-Scheckheft (servicebok)
· Bedienungsanleitung (instruktionsbok)
· Bericht der letzten Hauptuntersuchung (TÜV-Bericht) (besiktningsprotokoll)
· ASU-Bescheinigung (avgasundersökningsprotokoll)
· Glöm inte att ta med passet till fordonskontoret.
13. Betalning
Undvik kontanter i största möjliga utsträckning. Bättre är att tala med din bank som kan stå beredd i Sverige för att göra en internationell överföring. Görs den på förmiddagen kan säljaren se pengarna samma eftermiddag. Se till att du får med del 1 och 2 registreringshandlingarna i original med bilen. Fahrzeugbrief på tyska, Carta di circolazione på italienska och Kentekenbewijs på holländska.
14. Registreringsbesiktning i Sverige
När du väl transporterat bilen hem är det dags för registreringsbesiktning. Ta kopior på ägarbeviset och skicka originalen med rekommenderat brev till transportsstyrelsen. Innan dess ska du sätta in 700 kronor på Transportstyrelsen konto, annars behandlas inte din ansökan. När handläggningen är klar får du beställa tid för registreringsbesiktning där bilens ursprung och nuvarande status kontrolleras. Registeringsbesiktningen kostar 1250 kronor.
15. Klart och betalt
Har alla dessa punkter gått enligt förväntan är det bara att ställa på bilen, försäkra den och njuta bakom ratten på din privatimporterade bil – och kanske unna dig själv eller familjen något extra med de pengar du sparat genom att importera bilen.