5 771 stycken älgolyckor inträffade på Sveriges vägar under förra året, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet. Älgolyckorna står bara för tolv procent av det totala antalet viltolyckor, men innebär tillsammans med vildsvinsolyckorna flest och störst skador.
Problemet är stort även utanför Sveriges gränser, visar forskaren Mats Lindqvist. Han är styrelseledamot i Älgskadefondsföreningen och trafiksäkerhetsforskare på enheten för kirurgi vid Umeå universitet och har studerat viltolyckor ur ett internationellt perspektiv.
– Jag har studerat situationen i ett antal länder och kan konstatera att klövviltet dominerar i Europa, Nordamerika, Japan och Sydafrika, säger han. I arabstaterna kolliderar man med kameler och i Australien med kängurur, säger Mats till Sveriges Radio.
Orsakar stora skador
I Mellanöstern är kameler motsvarigheten till våra älgar. De kan väga upp till 700 kilo och orsakar stora skador. Dödssiffran för Saudiarabiens omkring 600 kollisioner årligen ligger på nästan 70 personer.
Australien har varken älgar eller kameler, däremot känguruer som årligen råkar ut för 20 000 påkörningar varje år. Hur är då läget på den afrikanska kontinenten? Där menar Mats att olyckorna ökar i takt med att trafiken tilltar.
Ökande problem
Till Sveriges Radio säger också Mats Lindqvist att viltolyckorna är ett ökande problem internationellt sett, men menar att det beror på större viltstammar. Däremot är det ett tämligen nytt fenomen för många länder, vilket gör att statistiken inte är att lita på fullt ut.
– Viltfaunan ökar som en följd av att vi medvetet slår vakt om viltet i vår natur. Dessutom ökar trafiken på våra vägar. Den kombinationen gör helt naturligt att också riskerna ökar.
– Statistikunderlaget är inte helt trovärdigt, menar Mats Lindkvist. Man kan nog utgå från att hanteringen är väldigt olika i olika länder.