Läget på Krim-halvön är spänt och toppolitiker från hela världen är engagerade i krisen i Ukraina. Men krisen kan också komma att få stora ekonomiska konsekvenser för Europa. När bilbranschen samlades i Genève för den årliga bilsalongen diskuterades krisen och händelserna i Ryssland och Ukraina ingående mellan cheferna på de stora bilföretagen.
Ryssland är med sina 2,78 sålda bilar förra året en ytterst viktig marknad för bilindustrin. Sanktioner mot Ryssland med handelshinder i någon form skulle direkt få konsekvenser för bilföretagen i Europa och världen. Som jämförelse såldes förra året 2,95 miljoner bilar i Tyskland och 2,26 miljoner i Storbritannien förra året.
– Den senaste utvecklingen är väldigt flyktig och vi följer den hela tiden. Vi gör inget på kort sikt, det är för tidigt att dra några slutsatser.
Ryssland ställer krav
Ryssland har infört olika typer av krav för att tillverkare som Ford ska kunna skeppa bilar till Ryssland – bland annat har det handlat om krav på lokal tillverkning för att slippa höga tullavgifter.
Ford tillverkar bland annat modellerna Focus och Mondeo i Sankt Petersburg och planerar ett samarbete med Sollers för tillverkning av EcoSport och Edge senare i år.
General Motors har en fabrik i Sankt Petersburg och totalt planerar GM för en kapacitet om 350 000 bilar per år i Ryssland.
– Vi följer situationen noggrant och är beredda att agera, kommenterar GM:s president Dan Amman.
– Ryssland är en stor marknad för oss.
Investerat stora belopp
Fransk-japanska Renault/Nissan har hoppats på en stark utveckling i Ryssland och har investerat stora belopp i ryska bilföretaget Avto VAZ som ett led i sin expansion österut. 2013 steg försäljningen i Ryssland med 11 procent till drygt 210 000 sålda bilar från Renault/Nissan.
– Vi har stora ekonomiska och finansiella intressen i Ryssland så vi är så klart oroliga över utvecklingen, säger Renaults finanschef Jerome Stoll till branschtidningen Automotive News.
Bilbranschen har ett rykte om sig att ha bra politiska kontakter både i USA och i Frankrike där båda ländernas regeringar i olika sammanhang har räddat bilbranschen vid stora kriser. Nu kan oron bland företag som GM, Ford och Renault påverka de politiska aktionerna mot Ryssland och Ukraina.