I garaget på Toftanäs finns det allt från diskreta personbilar till en 20 tons hjullastare. Piketens Plasan Sandcat sticker ut som en spektakulär schweizisk armékniv på hjul. Insatsbilen beställdes en gång med tanke på att kunna serva såväl polisen som att rycka in vid olika kris- eller nödsituationer i samhället.
– Det ska vara en samhällsresurs, säger Lars Ingesson.
Sandcaten har fått bevisa den samhälleliga bredden vid flera tillfällen. Som till exempel tidigare i mars när det brann i en betongfabrik vid Glumslöv. Eftersom det fanns Acetylenflaskor på plats kallades bombgruppen in för att ta hand om dem. Sandcaten rullade in i röken och lokaliserade flaskan med värmekamera så att den kunde skjutas sönder.
Luften byts
Lars Ingesson demonstrerar finesserna. Bland annat det så kallade övertryckskyddet som gör att luften i kupén byts ut varannan minut. En detalj som gör att polisen kan rulla in bland till exempel kemikalieutsläpp utan att riskera arbetsmiljön. Skyddet i konstruktionen gör att den sju ton tunga bilen även tål beskjutning, eld (fordonet är självsläckande), explosioner och en viss nivå av gammastrålning. Skulle det hända något finns det plats för bår därbak och krokar för att hänga dropp.
Bilen har kallats in vid flera tillfällen för att spana efter försvunna personer.
Polismannen Fredrik berättar om en dement äldre dam som försvunnit ut på åkrarna vid Gårdstånga. Det var senhöst, mörk och kallt och hundpatrullerna fick inte upp några spår.
– Det räckte med fem minuter med värmekameran så hade vi hittat henne.
Äger inte fordonet
Bilens aggressiva yttre, med skottglugg bland annat, kan ha sina poänger men manar också till eftertanke.
– Det är ingen bil vi använder för att åka in vid oroligheter och visa musklerna. Den är inte till för att provocera, säger Lars Ingesson.
– Fast om det till exempel handlar om en beväpnad rånare som ligger och trycker i skogen så är det klart att den inger respekt. Det är inte helt oviktigt.
Även om det är piketenheterna i Sverige som disponerar sandcaten så är det Rikskriminalpolisen som äger fordonet. Och nu är det bestämt att fordonen ska finnas hos bombskyddsenheten i stället. För Skånes del innebär det omplacering till Svedala.
”Vi tappar tid”
Ett beslut som Malmöpiketen är måttligt förtjusta i med tanke på den extra utryckningstid som de befarar blir konsekvensen. Alla minuter spelar roll i utryckningssituationer.
– Man kan väl säga att vi är oroliga över hur det kommer att påverka vår förmåga. Risken är att vi tappar tid innan vi kommer i väg, säger Lars Ingesson.
Om Sandcaten är uppseendeväckande så är andra delar av fordonsflottan mer anonym. Till synes vanliga personbilar med ”skalskydd” och en V8 under motorhuven och en mörk minivan som rymmer en mindre ledningscentral. Den 20 ton tunga hjullastaren var också med vid branden i Glumslöv och forcerade porten innan sandcaten följde efter.
Det senaste tillskottet i specialfordonsparken är bara ett par veckor gammalt. En VW Amarok i grunden, men som anpassats efter beställarens behov. Till exempel Hellfire-sökljus, dubbla värmekamerasystem och möjlighet att montera en ramp/trappa på taket. Pickupen förvandlas till en stegbil.
”Den är lite världsunik”
Från platsen bakom ratten kan föraren se vad kameran längst uppe på trappan ser och spana av taket, balkongen eller vad det nu är som poliserna ska ta sig upp på.
– Den är lite världsunik, säger Lars Ingesson som berättar att insatsfordonet är frukten av ett drygt ett och ett halvt år långt arbete med Volkswagen och företaget i Hörby som satt ihop bilen, enligt polisens önskemål.
Amaroken är något bredare än i den ”vanliga” versionen men lika snabb. Malmöpiketens nya specialfordon levererades så sent som härom veckan och har imponerat på kollegorna i Sverige – och utomlands.
– Det är redan andra som visat intresse för den,