1) Rätt tid
Det blir alltid jobbigt i trafiken när alla ska ut och åka samtidigt. Torsdagen före och söndagen efter midsommarafton, dagarna före julafton och, som nu, när den stora industrisemestern inleds runtom i Sverige.
Om du kan undvika de här resdagarna så får du en betydligt lugnare resa med mer plats på vägen och en mindre stressande trafiksituation.
Det finns också tydliga tidsperioder som är bra att undvika. Bryt gärna mönster på själva resdagen. Gå upp lite tidigare eller var beredd på att köra lite senare – då slipper du också den värsta trafiken.
2) Se allt
Vi glömmer ofta att ställa in backspeglar och göra rent rutorna. Men i en stressad situation är det viktigt att kunna se vad som händer i god tid. Med en fullpackad bil är det inte helt enkelt att se bakåt i innerspegeln. Det ställer stora krav på sidospeglarna. Och använd backspeglarna – ofta. De gånger jag kört på tyska autobahn handlar det att se bakåt lika mycket som att se framåt.
En billig livförsäkring är att fräscha till vindrutetorkarna före semestern så att du alltid kan hålla vindrutan fräsch och med bra sikt framåt.
3) Rätt lufttryck
Du spar inte bara bränsle med rätt lufttryck – du får också en säkrare bil. Med ett lågt lufttryck blir bilen understyrd och du råkar lättare ut för punktering. Bilen kan också vattenplana enklare och överlag uppföra sig underligt. Följ biltillverkarens eller däckexpertens anvisningar om rätt lufttryck och mät trycket med fullastad bil. Kom också ihåg att justera tillbaka trycker efter semestern.
4) Lasta rätt
Väska efter väska ska packas in i bilen och det är inte alltid lätt att få plats med allt. Och hur du packar har stor betydelse för hur bilen uppträder på vägen. En bra tumregel är att lasta allt tungt så lågt som möjligt och så nära mitten av bilen som möjligt. Tunga saker längst ner och längst fram i bagageutrymmet alltså. Har du husvagn är det bra om den mesta av lasten ligger av hjulaxlarna så att vagnen blir så välbalanserad som möjligt. Ett för högt tryck på dragkroken kan göra att bilens framhjul tappar fäste mot asfalten och bilen blir svår att köra och lättare vobblar.
Har du takbox måste du tänka på att inte lasta för tunga saker i den. De flesta bilar har en maxlast på taket på 100 kg. Takräcke, box och rails väger cirka 25 kg så själva lasten får maximalt vara cirka 75 kg.
5) Tålamod
Ha tålamod med dina medtrafikanter. Alla är inte lika förberedda och alla har inte samma lugn som du själv. Och alla gör misstag. Ta det lugnt och stressa inte upp dig även om det är långa köer, om trafikanter runtomkring dig ställer till det eller om de du har med dig i bilen börjar skälla eller bråka om något. Det är viktigt att föraren får lugn och ro. Blir det en jobbig situation så tänk på att det är viktigare att komma fram än att komma fram snabbt.
6) Fixa bilen
Jag vet att det är mycket som ska ordnas före semestern och det är lätt att glömma bort att fixa till bilen. Men städa ur den, tvätta, fyll på alla vätskor och kontrollera lampor, olja och att släpvagnskontakten till husvagnen fungerar. Det är mycket lättare att fixa till fel före semestern än att stå där med full packning och många personer i bilen som väntar på att du ska hitta den koncentrerade spolarvätskan längst ner under packningen. Eller att du måste stå och fixa med trilskande vindrutetorkare utanför en Biltema vid motorvägen när ni är sena till hotellet.
7) Använd blinkers
Det här är något det slarvas med otroligt mycket. Men att berätta för dina medtrafikanter vad du tänker göra är förstås grundläggande och viktigt. Ännu viktigare blir det när det är mycket trafik och många bilar för alla att hålla koll på. Så varför inte ett litet semesterlöfte som säger att du ska bli bättre och noggrannare med blinkersen från och med nu?