I december förra året fick Sverige en ny lag – bilförare får inte använda mobiltelefon om det påverkar bilkörningen. I flera andra länder är reglerna betydligt mer strikta.
– Det finns en ganska splittrad bild, ena undersökningen säger att vi måste få till en starkare lagstiftning i Sverige, andra säger att vi är det land som gjort rätt, resten av Europa har gjort fel, säger Lars Olof Sjöström, trafiksäkerhetschef på Motorförarnas Helnykterhetsförbund.
Sms bakom ratten – stor trafikfara
Nu har forskarna i England undersökt hur mycket reaktionsförmågan försämras när vi använder telefonen bakom ratten och jämfört det med hur du reagerar med alkohol i blodet. Resultatet visar att du är en större trafikfara när du skickar sms än om du skulle köra rattfull, skriver brittiska Daily Mail.
Studien är gjord av brittiska Transport Research Laboratory och utgår från de engelska lagarna, där gränsen för rattfylla går vid 0,8 promille. Någon motsvarande studie har inte gjorts i Sverige, så en exakt jämförelse med vår lagliga gräns, 0,2 promille, finns inte.
– Jag är inte säker på att man har så mycket nedsatt reaktionsförmåga vid 0,2 promille, men det händer mycket någonstans mellan 0,2 och 0,3. Vid 0,35 promille är det en betydande nedsatt reaktionsförmåga. Det är fastslaget i flera vetenskapliga sammanhang, säger Lars Olof Sjöström.
Farligast att prata i mobil utan handsfree
En koncentrerad förare reagerar normalt på bara en sekund, enligt studien. Men den som skickar sms samtidigt försämrar sin reaktionstid med 37 procent, jämfört med någon som har 0,8 promille i blodet som minskar reaktionstiden med 13 procent. Allra farligast är det att prata i mobilen när den hålls i handen, vilket försämrar reaktionstiden med 46 procent.
– Det här är intressant att jämföra ur trafiksäkerhetssynpunkt. Allt som påverkar körförmågan är viktigt, säger Lars Olof Sjöström.