Volvo är långt ifrån ensamma om att ha förstått att det finns en marknad för höjda kombibilar med fyrhjulsdrift. Audi har A6 och A4 Allroad, VW har sin Passat Alltrack, Opel har Insignia Country Tourer och Subaru har Outback, som är en skogsmulleversion av Legacy. Men ingen kommer i närheten av Volvo XC70 i Sverige.
Den första versionen av bilen lanserades 1998. Då hette bilen Volvo V70 Cross Country och fyrhjulsdriften sköttes av en viskokoppling. År 2000 kom generation två, som byggde på den V70-version som kallades ”N”. Bilen hette V70XC under de första åren, men döptes om till XC70 efter lanseringen av den stora suven XC90.
Ersatte system
Viskokopplingen imponerade inte på många. Systemet var inte bara känsligt – det var också plågsamt långsamt. Framhjulen hann spinna rätt ordentligt innan tillräckligt mycket kraft hade distribuerats till bakhjulen. Men 2003 ersattes systemet med en blixtsnabb koppling från Haldex. Och från och med då blev bilen riktigt bra och det är här som det blev intressant med fyrhjulsdrivna bilar från Torslanda.
Hjärtat i XC70 har alltid varit de femcylindriga motorerna från Volvo. Dieseln D5 som från början hade 163 hk har varit storsäljaren, men även bensinaren 2,4T som växte till 2,5T i samband med bytet till Haldexkoppling har varit populära motorer. Nu som begagnat är dieselversionerna de mest eftertraktade och därför lite dyrare att köpa.
Trevlig upplevelse
Att köra en andra generationens XC70 är en trevlig upplevelse. Visst är detta en stor och tung bil med minst lika sävliga vägegenskaper som vanliga Volvo V70, men komforten är riktigt fin. Bland annat tack vare den något längre fjädringsvägen reser man bekvämt i XC70 även på rätt dåliga vägar. Bilarna går också tyst i motorvägsfart. Som dragbil, om man till exempel ska släpa runt på en husvagn, är detta också ett utmärkt bilval.
I och med att den tredje generationen av XC70, som bygger på Volvo V70II, har priserna så klart sjunkit en aning på den gamla generationen. Men bilarna är fortfarande dyra. Vill man ha ett exemplar av den sista årsmodellen 2007 som gått runt 10 000 mil får man hosta upp 130 000-140 000 kronor. Dock så kan man nog räkna med ett fortsatt högt värde på sin bil, den dagen man säljer den får man tillbaka mycket av pengarna.