Den årliga vägtrafikregisteravgiften betalades aldrig för cirka 260 000 fordon under 2014. För Transportstyrelsen innebär det stora inkomstbortfall, det handlar om mer än 25 miljoner kronor.
Det har dock hittills varit riskfritt att strunta i att betala de här avgifterna, eftersom de inte lämnats till kronofogden har ägare till bland annat bilar, släpfordon och motorcyklar kunnat sätta i system att aldrig betala. Men nu är det slut på detta.
– Fordonsägare som konsekvent struntar i att göra rätt för sig riskerar att underminera allmänhetens förtroende för systemet. Att några inte betalar innebär tyvärr högre kostnader för alla andra. Därför ser vi det som nödvändigt med förändring, säger Anders Larsson, direktör för fordonsregistrerings och ärendestödsavdelningen på Transportstyrelsen.
LISTA: Se upp för 10 oväntade böter i vinter
Ska lämnas över till Kronofogden
Från och med den 1 januari 2016 har Transportstyrelsen möjlighet att överlämna obetalda vägtrafikregisteravgifter till Kronofogden för indrivning, men redan nu kan fordonsägare vidta åtgärder genom att själva betala in gamla obetalda vägtrafikregisteravgifter.
– Vi kommer skicka ut påminnelser på gamla obetalda vägtrafikregisteravgifter under våren, men jag uppmanar de som inte betalt avgifterna att redan nu ta hand om problemet, säger Anders Larsson.
Normalt betalas en vägtrafikregisteravgift på 60 kronor tillsammans med fordonsskatten för ett fordon. Men cirka 1,5 miljoner avgiftspliktiga fordon är avställda eller inte skattepliktiga och får inte årlig fordonsskatt. I de fallen skickar Transportstyrelsen i stället en årlig avi på bara själva vägtrafikregisteravgiften. Om en vägtrafikregisteravgift inte betalas i tid tillkommer en påminnelseavgift på 50 kronor. Summan av de två avgifterna uppgår till 110 kronor och de obetalda avgifterna innebär ett intäktsbortfall för Transportstyrelsen på över 25 miljoner kronor årligen.
Bilar som inte finns kvar måste avregistreras
Transportstyrelsen bedömer att det i dag finns en hel del fordon upptagna i vägtrafikregistret, trots att de i realiteten inte finns kvar. Det kan handla om fordon som exporterats ur landet, bilar som byggts om till folkracebilar, släpvagnar som byggts om till traktorsläp och så vidare.
– Vi vet att det finns fordon registrerade i vägtrafikregistret som i realiteten inte längre finns kvar. Fordon som inte finns kvar ska inte heller finnas kvar i registret och vi rekommenderar ägare att vidta nödvändiga åtgärder för att få dem avregistrerade, säger Anders Larsson.
LISTA: Se upp för 10 oväntade böter i vinter