Audi Q7 presenterades under hösten 2005 och började säljas tidigt året efter. Modellen togs fram för att konkurrera med bilar som BMW X5, Mercedes M-Klass och Volvo XC90. Och Audi, som väntat lite med att ge sig in i det här segmentet, hade gjort sin läxa ordentligt och kunde lansera en bil som är imponerande på flera sätt.
Självklart är det yttermåtten man lägger märke till först – det här är nämligen en jättestor bil. Audi Q7 är nästan 5,2 meter lång, två meter bred och 1,7 meter hög. Det krävs en viss tillvänjning för att man ska kunna känna sig avslappnad när man manövrerar den här kolossen i stan.
BILTEST: Vi provkör nya Q7 – är den bättre än XC90?
Smidig bil utanför stan
Men, när man lämnar de trångaste gatorna är Q7 förvånansvärt smidig att köra. Den stora bilen har ett bra och spänstigt chassi som ger modellen pigga vägegenskaper, oavsett om man har valt en bil med vanlig fjädring eller om man köpt en med luftfjädringen.
Komforten är ännu bättre – man reser gott i en Audi Q7. Bilarna är rätt tysta, både vind- och vägljud isoleras effektivt bort. Visst bullrar det lite extra om bilen har stora lågprofilsdäck, men så är det ju alltid.
Utrymmena i Audi Q7 är bra. Gott om plats i fram- och baksätet. Men utrymmena är inte så bra som yttermåtten kan få en att tro. Lastutrymmet är helt okej, men om man ska klämma ner sig i den tredje sätesraden blir det trångt. Helt nya Q7 är betydligt bättre här.
LISTA: 10 bra suvar – som du kan ha råd att köpa
Trelitersdieseln är det vettigaste valet
Audi Q7, som delar de flesta komponenter med sina koncernsyskon Volkswagen Touareg och Porsche Cayenne, finns med flera olika motorer. Här finns sex- och åttacylindriga bensinmotorer. Och här finns dieselmotorer med sex, åtta eller hela tolv cylindrar. Den sistnämnda är en riktig monstermaskin på sex liter med 500 hästar och – håll i er nu – ett vridmoment på 1 000 Newtonmeter.
Den absolut vanligaste motorn är dock den mer beskedliga 3,0 TDI. Och det här är, om vi för en stund bortser från frågetecken kring avgasfusk, en riktigt trevlig motor. Den är stark och pigg, samtidigt som den upplevs som lugn och harmonisk. Från och med den facelift som Q7 fick 2010 har motorn 3,0 TDI 240 hästar och ett vrid på 550 Nm.
Audi Q7 är fyrhjulsdriven och har en anständig markfrigång. Och med tillvalet luftfjädring går det att höja bilen ytterligare om man behöver ha sig fram på svårtillgängliga ställen. Q7 är dock inte någon riktig terrängbil, den är på tok för stor och har för lång hjulbas för att vara ett offroadalternativ. Men som svensk vinterbil är den super. Och för alla som behöver dra tunga släp är den fantastisk.