När EuroNCAP införde nya tuffare krocktester och ett nytt betygssystem så skulle avancerad teknik premieras. Volvo var tidigt ute med sitt City Safety men det var först när EuroNCAP verkligen la upp ribban som tillverkarna satsade på den nya tekniken. Alla vill ha fem stjärnor av EuroNCAP.
I dag står vi vid en brytpunkt. Olika tillverkare har olika avancerade system och allt har gått väldigt snabbt. Vi som är ute och testar nya bilar möts hela tiden av olika förklaringar på hur systemen fungerar.
Vissa använder radar, andra laser och tekniken monteras i vindrutan eller i grillen.
Grovt sett är det det här som skiljer:
I vilka farter kamerorna kan registrera det som är i vägen för din bil och hur snabbt bilens dator kan processa informationen.
Vad kamerorna kan känna igen – allt från andra bilar, lastbilar, gående, barn, djur.
Hur bilen reagerar på informationen, alltså bromsar den och i så fall hur mycket.
Även för oss som sitter på bästa möjliga information är det här rörigt och näst intill omöjligt att hålla reda på. Systemen utvecklas också hela tiden och troligen har Audi förfinat sitt system bara mellan den Q7 vi testkörde i våras till den A4 vi ska köra efter sommaren.
Olika tillverkare har också olika strategier för hur det här ska paketeras i bilen. Hos vissa är systemet X standard, hos andra är det ett tillval och hos en tredje är X standard men x 2.0 kostar extra.
Rörigt.
Och olyckligt.
För det är synd om tekniken inte tas till vara på bästa sätt – för den gör nytta. Trafiken mår bra av att allt fler bilar kan bromsa och/eller stanna automatiskt vid en incident i till exempel en bilkö. Då slipper vi mängder av onödiga och kostsamma olyckor.
Vi ser att EuroNCAP:s regler verkligen betyder något och därför skulle det vara bra om krocktestarna snabbt, snabbt införde ännu tuffare regler.
För att få fem stjärnor av EuroNCAP borde bilen ha en fullt fungerande autobroms som stannar bilen helt från 140 km/tim och ner till noll. Och bilen ska känna igen trafikanter, det vill säga människor, bilar, lastbilar och trafikanter på två eller tre hjul i alla väder och ljusförhållanden. Utrustningen ska också vara standard på modellen i alla länder i Europa.