Var noga med att kontrollera att bilbarnstolen är EU-godkänd. Den ska vara märkt med E. Det garanterar att stolen lever upp till EU:s säkerhetskrav.
Välj en butik där du får information av utbildad personal och hjälp att prova ut stolen i bilen. Det är viktigt att den passar din bil. Alla stolar passar inte i alla bilar.
Be om hjälp i affären med att montera stolen. Många bilbarnstolar har blivit monterade på fel sätt.
Placera bilbarnstolen bakåtvänd. Krocktester visar att framåtvända barn utsätts för krafter som är fem gånger högre än för bakåtvända barn.
Se till att stolen har så höga sidokanter som möjligt. Höga kanter ger bättre skydd vid krock från sidan.
Barnets huvud ska inte sticka upp ovanför ryggstödets kant på bilbarnstolen. I så fall är stolen för liten.
VW Golf Sportscombi R – vi kör familjeracern
Välj gärna en bilbarnstol som är godkänd för barn upp till 25 kilo. Då riskerar du inte att behöva köpa en bilbarnstol ytterligare en gång.
Placera gärna stolen i framsätet. Där är oftast mer utrymme för benen, vilket innebär att barnet kan sitta bakåtvänt längre. Vid en frontalkrock är dessutom skaderisken lägre fram än i baksätet, visar undersökningar.
En bilbarnstol ska aldrig användas på en plats där krockkudde är inkopplad. Krockkudden kan skada barnet ifall den blir utlöst. Låt helst en auktoriserad verkstad sköta urkopplingen av krockkudden.
Köp inte en begagnad bilbarnstol som är äldre än fem år eller har varit med om en kollision. När bilbarnstolen blir äldre ökar risken att materialet blir sprött. En bilbarnstol har en beräknad livslängd på cirka tio år.
Plockar du ofta in och ut stolen ur bilen kan det vara bra att köpa en stol med så kallad Isofix-standard. Då är den lättare att montera.
En bilbarnstol ska användas från barnet är cirka nio månader upp till fyra, fem års ålder. Innan dess ska barnet åka i ett bakåtvänt babyskydd.