Volkswagen har erkänt att man manipulerat dieselmotorer i en rad modeller som sålts i USA för att klara de tuffa avgaskraven.
Bakom skandalen som briserade i helgen står fyra fordonsforskare från miljöorganisationen The International Council on Clean Transportation, ICCT, skriver Svenska Dagbladet.
För två år sedan började forskningsgruppen, som leds av utsläppsexperten Anup Bandivadekar, att testa slumpmässigt utvalda dieselbilar som såldes på den amerikanska marknaden.
De granskade uppgifterna om att utsläppen från dieselmotorer i personbilar generellt sett var högre i Europa än i USA, beroende på de stränga avgaskraven i USA.
– Vår utgångspunkt i projektet var de hårdare avgaskraven i USA och särskilt i Kalifornien. Vi ville testa om dieselbilar i USA därför släpper ut mindre partiklar och koldioxid än i Europa, vilket tidigare tester visat, säger Anup Bandivadekar till SvD Näringsliv.
30-40 gånger högre utsläpp
Förutom Bandivadekar består gruppen som är baserad i San Francisco, Kalifornien, av ingenjörerna John German, Francisco Posada och Vicente Franco.
De genomförde testerna på tre slumpvis utvalda bilar i ett laboratorium. En av dem var en BMW X5 och de två andra kom från Volkswagen, en Passat och en Jetta.
BMW:n klarade testerna och det gjorde även bilarna från Volkswagen. Men när man jämförde utsläppsnivåerna på Volkswagenbilarna i laboratoriet med utsläppsnivåerna ute på vanlig väg fann man något märkligt. Bilarna uppvisade 30-40 gånger högre utsläpp när de kördes ute på en vanlig väg jämfört med i laboratoriet.
Resultaten av de tre bilarna presenterades i en rapport publicerad av ICCT i maj 2014 vilket ledde till att amerikanska myndigheter startade en utredning som fortfarande pågår.
I rapporten angavs inte vilka bilmodeller som hade testats, men Volkswagen hörde ändå av sig till forskarna berättar Bandivadekar för SvD.
– Volkswagen såg resultaten och räknade ut att det måste vara deras bilar, säger han till SvD.
Enligt honom stod det då inte klart att motorerna på bilarna varit manipulerade.
Flera VW-bilar med dieselmotorer har under året testats i USA vilket har gett samma resultat. Svaren på vad detta berodde på var oklara från den tyska biltillverkaren. De amerikanska myndigheterna ställde till slut ett ultimatum: De behövde en förklaring – annars skulle man inte ge tillstånd för att sälja 2016 års modeller i USA. Detta ledde fram till medgivandet om de manipulerade motorerna från Volkswagens sida.
– Så mycket kan jag säga, att det borde ha stått helt klart för dem att det är olagligt enligt både amerikansk och europeisk lagstiftning att manipulera utsläpp på det här sättet, säger Bandivadekar till SvD.