Det är OKQ8 som nyligen genomfört en undersökning tillsammans med Demoskop för att ta reda på svenska folkets transportvanor och vad de tycker om bilen.
De fyra ord som allra mest förknippas med bilen är, i tur och ordning: praktisk, frihet, nödvändighet och njutning.
Två tydliga grupper
Enligt undersökningen är det mycket tydligt att bilen delar folket i två grupper:
1) De som använder bilen dagligen för att ta sig till och från jobbet och för att handla. Den här gruppen bor till stora delar utanför storstäderna och de vill ha en praktisk bil för att klara alla nödvändigheter. Svaren visar också att knappt hälften av de som bor långt ifrån städerna skulle flytta närmare om de inte hade tillgång till bil. Men även de som bor nära Stockholm tycker att det är nödvändigt att ha tillgång till bil. Det är bara de som bor i innerstaden som inte är så beroende av bilen.
2) De som ser bilen som ett fritidsintresse och använder den för njutning och för att ta sig runt och se och uppleva saker. När innerstadsborna ska välja ord som är samman kopplade med bilen blir det mindre av nödvändighet och mer av frihet. Men också mer av ord som miljöförstörare.
LÄS MER: Rekord – så många nya bilar köper vi i år
Stor inverkan
– Det är intressant att bilen har så stor inverkan på ett livsval som boendet, så pass att många kan tänka sig en flytt om bilsituationen förändras. För boende i innerstaden innebär kollektivtrafiken naturligtvis att behovet av bil blir lägre i viss utsträckning, även om många känner att bilen är praktisk, innebär en frihet och saknas vid vissa ärenden. Tvärtom är det för boende längre från staden, där bilen är direkt nödvändig för många, säger Andréa Haag, bygg- och etableringschef på OKQ8.