Volkswagen står ju i skamvrån efter det som kallats ”Dieselgate”. Påverkar det er på något sätt?
– Ja, vi smittas negativt, även om vi är helt oskyldiga. Det kan inte vara bra om någon mixtrar, det är inte bra för förtroendet för branschen. Det är också så att Volkswagen har börjat rabattera sina bilar, vilket drar i gång en prispress på marknaden.
Hur ser du på dieselmotorns framtid? Påverkas den av ”Dieselgate”?
– Vi har ju naturligtvis ställt oss frågan, om vi tror att det kommer att bli en stor svängning över mot bensin. Men vi ser ännu inga sådana tendenser. Och om det skulle bli så kan vi ganska enkelt ställa om vår produktion mot bensin.
Kanske en provocerande fråga att ställa till chefen för en motorfabrik – men behöver en biltillverkare i Volvos storlek verkligen bygga egna motorer? Kan man inte bara köpa färdiga av andra?
– Motorerna är en väsentlig del av produktionen. En egen motor ger möjligheter att till exempel kontrollera förbrukning och körbarhet och det ger större möjligheter att samordna med produktionen av resten av bilen. I princip alla biltillverkare har ordning på sin motorproduktion.
Det ju profiler inom bilindustrin som vill häva att biltillverkare inte kommer att ha råd med egna motorer framöver, Fia-Chryslerchefen Sergio Marchionne till exempel?
– Det där är helt fel tänkt. Frågan är egentligen om man verkligen har råd att inte bygga sina egna motorer. Att bygga sin egen motor ger många möjligheter till lösningar och optimeringar. Till exempel kan man bygga motorn för att monteras på ett visst sätt så att man kan optimera säkerheten.
Bilindustrin står inför stora förändringar och utmaningar. Vilka är störst utifrån ditt perspektiv?
– Vi behöver fortsätta att optimera motorerna när det gäller emissioner och prestanda. Det är inte slut på teknikutvecklingen när det gäller förbränningsmotorer. Sen har vi en hybridisering och nya plattformar.
Optimera motorer när det gäller emissioner och prestanda – hur mycket kan man egentligen vrida ut innan det är dags för något helt nytt?
– Det går att ta ut mycket mer. Som sagt, det är inte slut på teknikutvecklingen. Se bara på hur mycket effekt de tar ut från en formel 1-motor. Sen kommer det att handla om tillförlitlighet – det går inte att bygga en motor som bara håller i 1 000 mil. Och kostnader, naturligtvis.
Är du en bilintresserad människa, eller är det här med bilar bara jobb?
– Ja, visst har jag har ett bilintresse.
Vad har du för bil då? En tjänstebil gissar jag?
– Ja, men nu ska du få höra: Jag har en Volvo XC60, det är tjänstebilen. Sen har jag en Volvo C30 och en Volvo S60 privat. Jag har också beställt en Volvo V60 Cross Country.
Oj, du verkar gilla Volvo?
– Jag har två krav när jag köper en bil: Det ska vara en Volvo – och den ska ha en Skövdemotor.
Vi pratade lite om diesel och bensin förut – vad föredrar du själv att köra?
– Jag kör gärna diesel. Våra dieslar har ett bra vrid mellan 80 och 110 km/h ungefär. Och så tycker jag att det är skönt att man inte behöver tanka så ofta.
REPORTAGE: På besök i Volvos motorfabrik i Skövde