Höga temperaturer i lithiumjonbatterier är en säkerhetsrisk för elbilar. Det innebär också att batterierna har kortare livslängd och sämre prestanda.
Men teknikutvecklingen går framåt, bland annat tack vare KTH-ingenjören Henrik Lundgren som drivit ett projekt tillsammans med Scania för att försöka lösa problemet med kylning av batterierna.
– Temperaturen påverkar masstransporten, det vill säga jonernas färd genom batteriets elektrolyt. Ju lägre temperaturen är, desto längre tid tar masstransporten. Vid högre temperatur går processen snabbare, men även sidoreaktionerna, vilket leder till snabbare åldring och större risk för fel, förklarar Henrik Lundgren, forskare på Skolan för kemivetenskap vid KTH, i ett pressmeddelande om den nya tekniken.
BILTEST: Vi kör Nissans elbil för storfamiljen
Utvecklat teknisk modell
Lundgren har utvecklat en termisk modell för att studera kylning av stora lithiumjonbatterier.
Modellen kan nu användas av batteriforskare för att simulera och studera exakt vilka problemområden som finns för batterierna vid olika temperaturer.
– Det är viktigt att ha en välfungerande process för att testa och utvärdera nya batterisystem, säger Pontus Svens, utvecklingsingenjör inom energilager på Scania.
– Henriks arbete är ett steg framåt i vårt arbete med termisk modellering. Det har gett oss förtroende för att använda den här typen av termisk modell i test av stora battericeller.
Scania kommer att använda Henrik Lundgrens arbete för att prova olika kylsystem för stora batterier.
När Scania lyckas hitta ett bra kylsystem betyder det bättre batterier för stora fordon. Lundgrens termiska modell kan också användas av andra tillverkare för att höja kapaciteten i batteripaketen i bilarna.