För att Toyota skulle bli ett lite mer globalt och modernt företag plockade vd:n Aki Toyoda in två nya personer i ledningsgruppen. Ingen av dem var från Japan. Fransmannen Didier Leroy utsågs till vice president, den första icke-japanen på den posten någonsin. Amerikanskan Julie Hamp fick jobbet som global kommunikationschef var den första kvinnan på en så hög position någonsin på Toyota.
Men redan efter tre månader har Toyodas plan havererat.
Kunde inte språket
Det började med att Leroy fick massiv kritik från återförsäljare under ett aktieägarmöte. Anledningen var att fransmannen ansågs prata för dålig japanska. När Leroy skulle prata inför Toyotas aktieägare var det första gången en icke-japan gjorde så.
Nästa skandal kom när Julie Hamp arresterades på ett hotell i Tokyo anklagad för att ha smugglat in smärtstillande preparat innehållande narkotika. Japan har mycket stränga narkotikalagar.
Hamp anställdes på Toyota i USA för tre år sedan för att försöka fixa skadorna efter flera återkallelsekampanjer. Tidigare har hon jobbat på Pepsi och General Motors. Med Hamp i ledningen ville Aki Toyoda modernisera och amerikanisera Toyotas sätt att kommunicera.
Efter kritiken och skandalerna har Toyoda nu fått massiv kritik och många i Japan anser att han behöver tänka om när det gäller personerna i ledningsgruppen.
Är mina barn
Men än så länge står Toyoda bakom sina utnämningar och istället har han sagt att Toyota inte gjort tillräckligt för att få Hamp att anpassa sig till livet i Japan och de regler som gäller där.
– Alla är som mina barn och att skydda sina barn är varje förälders uppgift, har Toyoda sagt om sina underchefer.
När nu Hamp-skandalen är aktuell i Japan har ändå Toyota plockat bort flera reklaminslag i tv och ställt in några av sina evenemang för att försöka hålla en så låg profil som möjligt.
Enligt polisen ska Julia Hamp ha smugglat de smärtstillande pillren i halsband – både sina egna och sina barns. Halsbanden skickades till Japan från USA i brev. Julie Hamp har nekat till anklagelserna.