Vi är många hundägare som tar med oss hunden i bilen. Vi har olika burar och säkerhetsbälten för att hunden ska resa så bra och säkert som möjligt.
Men på olika parkeringsplatser ser vi att det är många hundägare som inte har koll på hur varmt det blir för hunden i bilen. En kort sväng in på ICA-affären kan räcka för att hunden ska bli överhettad.
De första tecknen på att en hund är för varm är de här:
* Börjar att flåsa
* För röda munslemhinnor
* Blir apatisk
* Söker skugga
LÄS MER: Djur i bil – begår du också misstagen?
Påverkad efter redan 20 minuter
Redan efter 20 till 50 minuter i en varm bil kan din hund bli påverkad av värmen. Anledningen är att hunden svettas genom pälsen och har svårt att reglera temperaturen om det blir för varmt. Det kraftiga flåsandet betyder att hunden får svårt att syresätta sig och riskerar att förlora mycket vatten. Redan vid en kroppstemperatur på 42-43 grader kan en försvarslös hund bli medvetslös och dö.
Stora hundar har svårare att avge värme och fetma, ålder, ras och sjukdom påverkar också förmågan att hantera värme.
En hund med värmeslag bör snabbt komma till skugga och kylas ner, alternativt tas till veterinär.
Länsstyrelsens beräkningar visar att om yttertemperaturen är 14 grader och bilen står i skugga så blir det snabbt hela 19 grader i bilen. Står bilen i solen vid lunchtid och yttertemperaturen är 22 grader så blir temperaturen i bilen snabbt helt 62 grader.
Länsstyrelsen har uppgifter om hur länge hundar kan vara i en stillastående bil och också hur ofta de ska rastas. Det här är förstås individuellt och beroende på ras, ålder och utrymme i bilen.
En tumregel kan vara att rasta hunden efter två till tre timmar och under en resa på sex till åtta timmar ta åtminstone en rejäl promenad. Etta annat tips är att alltid söka en parkeringsplats i skugga och att aldrig lämna hunden ensam i bilen under längre tid än 20 minuter, och då kortare tid om det är soligt eller varmt ute.