Sommartid – fler olyckor när vi byter

Omställningen till sommartid leder till fler trafikolyckor enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

– Om man tittar på hela befolkningen så finns det faktiskt resultat som visar på en ökad olycksfrekvens, dagarna innan och efter omläggningen, säger Åkerstedt till Metro.

Anledningen tros vara biologiska effekter. Eftersom vi tappar en timmes sömn blir vi tröttare under dagen, dessutom störs sömnen av omställningen innan vi vant oss vid den nya dygnsrytmen.

 

LÄS OCKSÅ: Struntade i varningen – flera döda i olyckor

De drabbas hårdast

De som drabbas hårdast av sommartiden är de så kallade kortsovarna, som inte sover mer än fem till sex timmar per natt. Torbjörn Åkerstedt tipsar om att ställa om dygnet gradvis genom att gå upp tio minuter tidigare och göra det gradvis under en vecka. Det här gäller särskilt kvällsmänniskor som kan behöva flera veckor på sig innan dygnsrytmen har anpassat sig.

Förutom ökade olyckstal i trafiken är sommartiden förenad med andra risker. Fler drabbas av depressioner och av hjärtinfarkt. Svenska forskare menar att det vore bättre att alltid ha klockan på sommartid, året runt.

 

LÄS OCKSÅ: Så luras du att köra full – kan leda till katastrof

Lämna ett svar