Bomben med den stora Volkswagenskandalen briserade i september när den amerikanska miljömyndigheten United States Environmental Protection Agency, EPA, avslöjade att Volkswagen använt sig av en speciell mjukvara som har till uppgift att manipulera utsläpp i samband med att bilarna testas.
Det handlar om dieselmotorer som kallas EA189, bakom modellkoden döljer sig flera olika dieselmotorer från Volkswagen, motorer med cylindervolymer på 1,2, 1,6 och 2,0 liter med olika effektuttag. Cirka 11 miljoner bilar har utrustats med den här mjukvaran, förutom varumärket Volkswagen är modeller från Audi, Skoda och Seat också berörda.
LÄS MER: Här är svenska VW-bilarna som drar för mycket
Kväveoxider i USA och CO2 i Europa
EPA anklagade senare också Volkswagen för att ha manipulerat ytterligare en motor, en dieselmotor med en cylindervolym på tre liter som sitter i ett antal av tillverkarens olika bilmärken. I och med den här motorn drogs också varumärket Porsche, som också ägs av Volkswagen, in i härvan.
Så långt handlar VW-skandalen om nox-utsläpp från dieselbilar i USA. Men i början av november erkände VW att det också finns oriktigheter kring CO2-nivåer i samband med typgodkännande av Volkswagen-koncernens bilar. Först trodde man att det handlade om drygt 800 000 bilar, men efter en utredning står det klart att läget inte är fullt så allvarligt som befarat. Enligt VW:s egna mätningar omfattas 9 modeller och omkring 36 000 bilar av modellår 2016. I genomsnitt handlar det om några gram CO2 per kilometer, vilket motsvarar 0,1-0,2 liter per 100 kilometer enligt den europeiska körcykeln där förbrukningen mäts. Fyra av modellerna säljs i Sverige.
LÄS MER: Här är snabbfixen för Audis fuskdiesel
Säkrat 1500 telefoner och 400 datorer
Nu intensifierar den tyska biltillverkaren jakten på de ansvariga för skandalen. Under en presskonferens på torsdagen berättade Volkswagen AG:s ordförande Hans Dieter Pötsch att flera team, både interna och externa, nu arbetar separat från varandra med att ta reda på vad som egentligen låg bakom skandalen. Och vilka personer som ska hållas ansvariga.
– Vi söker svar på flera frågor. Vad exakt hände – och när? Bröt vi mot regler och lagar – i så fall vilka? Och vilka personer är ansvariga, både direkt och övergripande, säger Hans Dieter Pötsch.
Teamen som jagar informationen är mitt uppe i ett stort arbete. Bland annat måste team av externa experter gå igenom stora mängder data, som till exempel epost från VW-anställda som kan innehålla viktiga pusselbitar. Och här ber Hans Dieter Pötsch om tålamod, det hela kommer att ta tid.
– Hittills har 102 terabyte data analyserats. Mer är 1 500 telefoner och datorer har säkrats från 400 medarbetare. 2 000 anställda har informerats om att de inte får göra sig av med någon typ av data. Jag säger inte att de alla är misstänka, men det kan finnas information där som är viktigt för att vi ska få hela bilden, säger Hans Dieter Pötsch.
Vill ännu inte avslöja misstänkta
Volkswagen vill ännu inte berätta i detalj om några personer som identifierats som ansvariga för VW-skandalen.
– Vi kan inte kommentera de människor som är inblandade, det kan vi bara göra när de fynd vi gjort är helt är vattentäta. De här människorna är oskyldiga tills annat bevisats, vi lever ju trots allt i en rättsstat, säger Hans Dieter Pötsch.