Löftet gavs till EU:s finansmininstrar i ett brev i slutet av förra veckan. I brevet bad Matthias Müller att de olika länders regeringar ska ställa krav på VW i stället för privata bilägare om det visar sig att den riggade mjukvaran har resulterat i skattefördelar för bilägaren.
VW har tidigare erkänt att det finns en mjukvara som manipulerar testresultat avseende CO2-värden på cirka 800 000 sålda bilar i Europa. Beroende på de olika regeringarnas skattesystem så kan mjukvaran har resulterat i att bilägarna fått minskad skatt och då betalat för lite skatt eftersom bilen egentligen förbrukar mer bränsle och släppt ut mer CO2.
BILTEST: Vi kör laddhybriden Audi Q7 e-tron 3,0 TDI Quattro
Kan kosta 350 miljarder bara för CO2-fusket
Branschbedömare har räknat ut att VW kan riskera en faktura på cirka 350 miljarder bara för CO2-fusket i Europa. VW har på egen hand uppskattat kostnaderna för CO2-skandalen till cirka 20 miljarder kronor. Tidigare har VW erkänt att den felaktiga programvaran finns i cirka 11 miljoner bilar runtom i världen.
Enligt uppgifter i tyska tidningen Bild am Sonntag ska ingenjörerna inom VW-koncernen ha varit rädda för att misslyckas. 2012 uttalade dåvarande vd:n Martin Winterkorn på bilsalongen i Genève att företaget på tre år skulle sänka CO2-utsläppen med 30 procent. Istället valde ingenjörerna att fuska med programvaran på så vis att programvaran manipulerade testresultaten.
Chefer vågar inte resa till USA
VW-koncernens styrelse träffas i dag för att diskutera nästa steg i skandalen och hur företaget ska kunna förbereda sig för de stora skadestånd och böter som väntas komma.
Samtidigt har flera VW-chefer ställt in sina resor till USA av rädsla för rättsliga åtgärder från de amerikanska myndigheter som anklagat VW för fusk och bedrägeri.
LÄS MER: Privatleasing – här är fällorna