– Med våra tio förslag vill vi väcka tankar som kan leda till säkrare trafikmiljö och bättre städer. Gemensamt för förslagen är att de är lätta att genomföra.
Vår förhoppning är att kunna påverka trafiksäkerhetsutvecklingen i rätt riktning, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If Skadeförsäkring, i ett pressmeddelande, och tillägger:
– När fler förväntas cykla behöver både regler och lösningar bättre anpassas till den nya verkligheten för att färre ska skadas i trafiken. Oskyddade trafikanter, där cyklister utgör en stod del. behöver lyftas och de olika trafikantgruppernas skyldigheter förtydligas.
90 procent av olyckorna sker mellan cyklist och bilist
Sedan 2008 är antalet svårt skadade cyklister fler än svårt skadade bilister.
I snitt omkommer 24 cyklister per år medan drygt 7 000 skadas så svårt att de behöver vårdas på akutsjukhus. Enligt If:s trafikforskningsrapport (2205-2014) sker 90 procent av olyckorna mellan cyklist och bilist i ett tätbebyggt område.
En särskilt utsatt grupp är cyklister i städer som på vardagar cyklar i tät trafik.
Enligt If Skadeförsäkring har trafikplaneringen i städerna under lång tid saknat cykelperspektivet. Detta eftersom regler och lösningar skapats efter bilen som norm.
Städernas trafikflöden bygger ofta på att cyklister delar infrastruktur med antingen fotgängare eller bilar. Dessa äldre lösningar leder, enligt If Skadeförsäkring, till allt fler konflikter och missförstånd mellan de olika trafikslagen
– Därför presenterar vi nu tio enkla förslag på hur beslutsfattare kan göra det enklare och säkrare att cykla i svenska städer, säger Irene Isaksson-Hellman.