Är du en skattegasare i Stockholmstrafiken?

En bilförare kör några extravarv i rondellen. En annan kör avsiktligt långsammare. En tredje gasar som en galning.

Jag pratar om bilförare som försöker snåla in på trängselskatten.

Det här är ett fenomen som jag iakttagit när jag då och då pendlar in till Stockholm med bilen.

Trängselskatten infördes bland annat för att minska köerna i rusningstrafik och visst märks det. Utan att ha sett några siffror på resultatet, så tycker jag mig ha märkt att det efter årsskiftet går fortare att ta bilen in till Stockholm.

Den 1 januari 2016 höjdes trängselskatten i Stockholms innerstad och skatt infördes även på Essingeleden.

Kör man bil in eller ut genom Stockholm, måndag till fredag mellan 06.30–18.29 kostar det 11-35 kronor enkel resa. Kör du in och ut under värsta rusningstiden kostar det dig 70 kronor per dag. Betalar du den högsta avgiften fem dagar i veckan kostar det 350 kronor i veckan, det vill säga cirka 1 500 kronor i månaden!

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar för farliga vägtull-fenomenet

Skattegasare och skattemasare

När förare med skattesmitarbeteende närmar sig betalstationen börjar de antingen gasa eller masa sig. Jag har till och med sett folk köra in till kanten för att vänta några minuter och på så sätt undkomma en högre trängselskatt.

Att fenomenet har uppstått har jag full förståelse för, för här finns det pengar att spara!

Förare som kör fortare för att få en lägre trängselskatt kallar jag ”Skattegasare”. De som avsiktligt kör långsammare kallar jag för ”Skattemasare”. Ej att förväxlas med ordet skattmas. Nej, det här är en person som masar sig.

Skattegasare och Skattemasare är alltså mina två nynamn på ”skatteplanerande” förare i Stockholmstrafiken. Har du några andra förslag på vad vi ska kalla dem?

För dyrt att behålla bilen? Se vad du kan få för den här

 

Lämna ett svar