Audis värsting TT RS – så snabb är nya bilen

Nya Audi TT RS debuterar på bilsalongen Auto China i Peking som öppnar i dag. Och det här blir den snabbaste och sportigaste versionen i Audi TT-familjen.

Bilen får en helt nyutvecklad femcylindrig turbomotor som inte bara är starkare än sin föregångare. Den är dessutom betydligt lättare och redovisar lägre friktion, vilket sparar på bränslet. Jämfört med sin föregångare är den nya motorn 26 kilo lättare, har 17 procent högre effekt och oförändrad slagvolym om 2 480 kubikcentimeter. Audi uppger att maskinen ger 400 hästkrafter och 480 Newtonmeter.

0-100 på bara 3,7 sekunder

Bilarna är utrustade med öppningsbara klaffar i avgassystemet, klaffar som regleras med en knapp i mittkonsolen. Med klaffarna öppna ska ljudet förändras markant.

Nya Audi TT RS är blixtrande snabb. 0–100 km/h tar 3,7 sekunder för TT RS Coupé och 3,9 sekunder för den aningen tyngre TT RS Roadster. I standardutförande är toppfarten elektroniskt begränsad till 250 km/h, men om man vill kan man få hjälp med att höja den till 280 km/h.

Audi TT RS har en sjuväxlad S tronic dubbelkopplingslåda som standard. Här finns också permanent fyrhjulsdrift. För förare som gillar att sladda lite finns ett RS-läge i den elektroniska stabiliseringskontrollen tillåts kontrollerade sladdar och riktigt sportig körning. Genom Audi drive select-systemet kan föraren optimera kraftfördelningen efter önskemål. Systemet anpassar också styrning, S tronic-växellådan, motorkaraktär och avgassystemets ljudklaffar genom fyra lägen; comfort, auto, dynamic och individual.

BEGTIPS: Prestandabilar under 150 000 kronor

Säljstart i sommar

Audi TT RS känns igen på stora luftintag, en ny singleframe-grill i matt aluminium, en ordentlig vinge i bak och två ovala avgasutblås. 19-tumshjul är standard, men 20-tummare finns som tillval. Både TT RS Coupé och TT RS Roadster är 4,19 meter långa, 1,83 meter breda och 1,34 meter höga.

Nya Audi TT RS Coupé och TT RS Roadster lanseras hos de svenska återförsäljarna under senhösten 2016 med säljstart i sommar.

Sugen på nya Audi TT? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar