Berggren: Bilbranschen tar inte sitt ansvar

Dieselskandalen har satt hela bilbranschen i gungning. Framför allt är det förtroendet för branschen som sådan som är ifrågasatt. Volkswagens hunger efter en större vinst har satt fingret på något väldigt viktigt:

Vad har egentligen bilbranschen för ansvar när det handlar om bilars utsläpp och säkerhet?

Det blev ännu tydligare när Teslas vd Elon Musk rullade fram nya Model 3 och fick ta emot närmare 400 000 intresseanmälningar på en bil ingen vet så mycket om.

Elon Musk säljer en dröm och en vision.

Många har mejlat mig efter Teslas visning och efter de första rätt så arga mejlen har det kommit in fler och fler tankeväckande och kloka åsikter.

En gemensam nämnare är att man ser att bilbranschen gör för lite. Det går för långsamt och fortsätter det så här så kommer fossilberoendet att vara kvar under många tiotals år.

Bilbranschen vill skynda långsamt

Brevskrivarna vill att tillverkarna bygger fler elbilar, skyndar på batteriutvecklingen och gasar med vätgasbilarna. Brevskrivarna känner på allvar att det brinner i knutarna – det brinner en tjock, svart oljedränkt diesel- och bensinrök och något måste göras nu, helst i går.

Mot det här står hela den etablerade bilbranschen och deras krav på avkastning på redan investerade pengar.

Med det i åtanke är det klart att bilbranschen vill skynda långsamt, de behöver sälja rätt många dieselbilar innan de får tillbaka allt de satsat på partikelfilter och additiv-teknik. Och det tänker inte pruta ett enda nickel på vägen.

I veckan testkörde jag en stor transportbil – en Citroën Jumper. Och då slog det mig att även här skyndar branschen långsamt. Viktig och nyttig trafiksäkerhetsteknik kommer sent till transportbilarna. Autobroms, körfältsassisten, panikbromshjälp och dödavinkelvarnare – allt det där finns i de flesta personbilarna men i väldigt få om ens någon transportbil.

Självklart ska det vara precis tvärtom.

Borde vara de mest säkra bilarna

Transportbilarna ska vara de allra säkraste och det är också här som politikerna kan lagstadga snabbare. Kommuner och landsting ska inte köpa in transporttjänster av bilar som inte har den senaste säkerheten. då gissar jag att snart varje taxiföretag som vill jobba med färdtjänst och skolskjuts kommer att ha autobroms – precis som de bilar som levererar saker till våra myndigheter och institutioner.

Jag kan förstå att Tesla-anhängarna står ut med ett och annat bara för att de verkligen vill markera att elbilen bör putta bort bensin- och dieselbilen från parkeringen.

Samtidigt förstår jag marknadsekonomins lagar som bromsar biltillverkarnas utvecklingstakt.

Men kanske kan ändå marknadsekonomin tala för en förändring.

För om vi, du och jag bilköpare, verkligen visar vad vi vill ha så kan inte tillverkarna blunda.

Då blir att ta ansvar också lönsamt.

Jag tror att det är den enda vägen. För ingen biltillverkare kommer att tumma det allra minsta på vinstkraven för att kapa något gram CO2, något milligram Nox eller för att spara någons liv. Det – om något – har dieselskandalen och dess följdeffekter visat.

Biltillverkarna tar inte ansvar – vi som konsumenter behöver visa dem hur de måste göra.

Sugen på att byta bil? Kolla vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar