Biltillverkare efter biltillverkare vari tidigt ute och fördömde alla planer på att Storbritannien skulle lämna EU. Flera tillverkare tog öppet ställning för ett EU-medlemskap och berättade hur illa ett uttåg skulle bli för branschen och britterna.
Ändå röstade en majoritet av väljarna för att lämna EU.
Och nu kommer chockbeskeden från bilbranschen. Vinsterna inom branschen väntas kapas med tiotals miljarder kronor och nybilsförsäljningen väntas bli närmare en miljon bilar färre än vid ett medlemskap.
Högre priser med svagare pund
Att finansmarknaden runtom i världen skakar påverkar också intresset för att köpa ny bil. Att pundet faller påverkar flera tillverkare med stor närvaro i Storbritannien. Fiat/Chrysler har sitt huvudkontor i London och kan påverkas negativt av ett utträde. PSA-gruppen har redan aviserat höjda priser på sina bilar som en följd av ett svagare pund.
– Det här är inte bra för Europa och inte alls bra för Storbritannien. Geografiskt må landet vara en ö men politiskt och ekonomiskt är det inte, kommenterade Daimler-chefen Dieter Zetsche.
Storbritannien är Europas näst största bilmarknad efter Tyskland och står för 20 procent av Mercedes försäljning i Europa.
Analysföretaget LMC Automotive har förutspått att resultatet av folkomröstningen direkt sänker nybilsförsäljningen i Storbritannien med 120 000 bilar i år och cirka 400 000 bilar under de kommande två åren. Försäljningen backar som en direkt följd av osäkerheten av vad som ska hända.
TOPPLISTA: Här är de populäraste bilarna i Sverige
Tillverkarnas vinster sjunker
Jaguar/Land Rover avslöjade redan före omröstningen att deras vinst kommer att sjunka rejält och flera bilbranschföretag har de senaste dagarna sett hur deras aktier sjunkit med cirka tio procent. Delphi, BorgWarner, Tenneco, Meritor, Penske med flera har stora verksamheter i Storbritannien och ser nu hur värdet på deras företag rasar.
Tillverkare som PSA/Peugeot, Volkswagen och Ford har tidigare haft bra affärer i Storbritannien och den ökade försäljningen de senaste åren har gett bra tillskott i kassa. Ford redovisar nu för första gången på flera år en vinst i Europa, en vinst som nu kan suddas ut.
Storbritannien är ett stort biltillverkarland och förra året byggdes över 900 000 bilar i öriket, bilar som också såldes i Europa. Att bygga bilar i Storbritannien kan nu bli dyrt med tanke på tullkostnader när bilarna ska exporteras till andra länder i Europa. På sikt betyder det att tillverkarna inte vill investera i nya bilfabriker. Toyota aviserade redan före omröstningen att de kommer att överväga att göra sina kommande investeringar på andra håll i Europa.
Jaguar/Land Rover kan också komma att bli av med de EU-undantag för utsläppsvärden de tidigare haft utnyttjat och som förhandlats fram av brittiska tjänstemän.