Bilduellen: Ford Edge mot Jaguar F-Pace

Men kan verkligen en Jaguar och en Ford vara ett val? Är det inte helt olika målgrupper med helt olika plånböcker? Nja, kanske inte. Inte nu längre. Visst, Jaguar vill spela i premiumligan och bygger bilar som ska konkurrera med BMW och Mercedes. Och Ford, de hänger väl mest med märken som, ja, få se nu, Volkswagen, kanske Opel och Kia, i alla fall i min bok.

För den som vill ha något annat än en Volkswagen Touareg eller en Volvo XC90, XC60 eller en nya Skoda Kodiaq kan faktiskt stå där och välja mellan en Ford Edge och en Jaguar F-Pace. Titta bara på prislistan, där tangerar de två modellerna nästan varandra.

Så häng med över fem ronder.

1. Motor och köregenskaper

Ford valde att satsa på dieselmotorer till Edge-bilarna för Europa och jag testkörde en diesel med 210 hästkrafter tillsammans med en sexstegad automatlåda. Det kändes sådär. Edge hade behövt mer kraft och lite snabbare växellåda för att skjuta fart och för att kännas smidigare. Köregenskaperna är lite motsägelsefulla med fin fjädring och komfort till en snabb styrning. Ändå känns Edge tung och lite seg.

Det sitter en dieselmotor även i den Jaguar jag testkör i Montenegro. Men här finns de 330 hästkrafterna lätttillgängliga. Köregenskaperna har Jaguar aldrig haft problem med, i någon av sina bilar och när tekniken är hämtad från XE och XF förstår ni att det är riktigt bra. Jaguar har också terrängegenskaper som en LandRover vilket måste ge ett extra plus. Speciellt som en effektiv och snabb fyrhjulsdrift även ger poäng på ren asfaltkörning.

Jaguar F-Pace tar hem den här ronden rätt enkelt och det känns som att Ford slarvat lite med hemläxan.

Vinnare i ronden: Jaguar F-Pace

2. Säkerhet och förarstöd

Jaguar har autobroms och igenkänning av gångtrafikanter men filkörningsassistenten är bara varnande, alltså att det piper när du kör över till exempel mittlinjen. Jaguar har i stället satsat på bra och effektiva system för terrängkörning eller om du kör i branta backar uppför eller nedför.

Ford har också hittat en lite udda teknisk finess att marknadsföra – krockkudde i bilbältet i baksätet. En bra detalj som fler borde ta efter. Ford har satsat på en rad olika kameror som ger bra sikt runtom bilen. Även Ford har autobroms och bilen kan se och bromsa för fotgängare. Ford har totalt sett fler säkerhets- och förarstödsystem som standard, bland annat skyltavlösning som kan kopplas till hastighetsmätaren. Det fungerade under testkörningen utanför München men kan i vissa fall ställa till det. Om bilens farthållare styrs av vad kameran ser gäller det att det blir rätt. Jag har varit med om att bilen inte sett till exempel en 30 km/tim-skylt och därmed dundrat på i 50 km/tim.

Vinnare: Ford Edge

 LÄS MER: Bilduellen – Volvo XC90 mot Audi Q7

3. Teknik och uppkoppling

Jaguar visade en lite udda teknisk finess med ett armband som kan låsa och låsa upp bilen. Du kan alltså ha kvar dina vanliga bilnycklar i bilen under löprundan eller skidturen och bara använda armbandet. Riktigt smart. I instrumentpanelen sitter antingen en 10,2- eller åtta-tums pekskärm som styr det mesta av informationsflödet i bilen. Du kan också styra vissa funktioner i bilen via din mobiltelefon, bland annat de trevliga att kunna skicka en gps-destination från bilen till bilens navigator.

Ford har satsat mycket på ett så kallat brusreduceringssystem som ska störa ut ljud i kupén. Om det är det eller vanlig isolering vet jag inte men det var väldigt tyst inuti bilen. En funktion som blir allt vanligare är rörelsestyrd baklucka. Det fungerar så att om du som bilägare vill öppna sveper du med foten under bakluckan, så vips så öppnas den. Ford har också satsat på automatisk parkering samt kameror som kan ”se runt hörn”.

Vinnare i ronden: Ford Edge

4. Design

Jag gillar verkligen Fords exteriördesign. Precis som med till exempel Ford Ranger så ser Edge både kraftfull och exklusiv ut. Den blir aldrig vulgär trots att formerna bitbis är rätt extrema. Tyvärr är insidan inte lika skarp. Inredningen könns också igen från både S-Max och Mondeo. Förarens position är mera som i en familjebil än i en personbil med en rätt låg instrumentbråda, flack vindruta och rejäla a-stolpar.

Även Jaguar har lånat detaljer från andra bilar i koncernen och bland annat känner vi såklart igen rattar, pedaler och reglage från XE- och XF-familjen. Men hellre det då än S-Max och Mondeo.

Taklinjen har varit viktig i designen av F-Pace och här har Jaguars designavdelning lyckats få till ett sportigt utseende trots att innertakhöjden inte är för liten.

På utsidan ser Jaguar F-Pace om möjligt snällare ut än Ford Edge, trots de mycket tydliga hjulhusen och de stora hjulen.

Vinnare i ronden: Jaguar F-Pace

5. Köpa och äga

Det är förstås ingen idé att be de här två kundgrupperna att titta åt något annat håll än mot F-Pace och Edge. De har redan bestämt sig – den här gången får det bli något annat. Både Jaguar och Ford arbetar med lockpriser, att de annonserar en väldigt billig modell men alla vet om det behövs drygt 100 000 kronor till innan du får den bil du vill ha.

Jaguar-alternativen ligger några tiotusentals kronor ifrån Ford-bilarna och jag gissar att den trenden håller i sig oavsett hur mycket extrautrustning du plockar på din bil i konfiguratorn.

Ford är den av de två som direkt känns för dyr och jag tror att eftersom tilldelningen av F-Pace till Sverige är begränsad så kommer det att hålla uppe priserna i alla fall en liten stund.

Vinnare i ronden: Jaguar F-Pace

 LÄS MER: Bilduellen – två sjusitsiga familjebilar gör upp

 

Totalt: Det här är både en jämn och ojämn match. Jag tycker att det fanns en tydlig vinnare i alla de fem grenarna vilket betyder att det också var en ojämn duell där vi nådde många toppar men också en hel del dalgångar. Jaguar kommer att ha ett något högre inköpspris på F-Pace jämfört med Fords pris för Edge men troligen kommer den skillnaden att luckras upp redan i sommar. Jaguar vinner duellen med 3-2 sedan Ford Edge framför allt gjort bort sig i den första ronden.

Lämna ett svar