Vid en gasbilsbrand kommer en nära sju meter lång låga att blåsa ut. Den jättelika eldlågan skapas när smältsäkringen smälter, vilket sker vid 110 grader. Det dröjer inte länge innan elden skapar den temperaturen.
Inte nog med det.
– Det som kan vara ännu värre är om eldbekämpningen gör så att smältsäkringen kyls – då kan gastanken explodera, säger Bo Ericsson.
En sådan explosion kan naturligtvis orsaka mycket svåra skador. Inte minst hos brandpersonalen.
– De som kommit för att släcka kan ju initialt inte se att det är en gasbil som brinner. Men de utsätter sig för en oerhörd fara om de står i närheten av en sådan bil, säger Bo Ericsson, som är aktiv i arbetet kring gasbilar och säkerhet.
Uppmärksammade riskerna
Han och SFVF arrangerade tidigare i år ett branschmöte där ett 20-tal deltagare från organisationer, myndigheter och institutioner diskuterade frågor kring gasfordon och säkerhet.
– Det kändes mycket bra att vi kunde genomföra ett första branschmöte om gasfordon och säkerhet. Mötet visade på vilka behov det finns för att ta itu med dessa frågor, som hittills hamnat ”mellan stolarna”. Jag hoppas att vi ska kunna lösa de problem som finns, säger Bo Ericsson.
Anlagda bilbränder har ökat kraftigt på senare år och förekommer över hela landet, oftast i områden med sociala problem.
– Jag är väl medveten om att det här är ett samhällsproblem, som är svårt att vända. Men med tanke på vad konsekvenserna kan bli är det bara att hoppas att polis, räddningstjänst och andra är medvetna om att en brinnande gasbil kan bli en bomb. Och den kan orsaka mycket stora skador, säger Bo Ericsson.