Fords chef i Europa har geniförklarats sedan han på kort tid vänt svidande förluster till fina vinster. Och Europa är en viktig marknad för Ford. Jag följde hela Ford-ledningen på nära håll under 24-timmarsloppet på Le Mans. Där fanns styrelseordföranden Bill Ford, han som självman lämnade över vd-posten till Alan Mulally efter några tuffa år.
Mulally lyckades tack vare tuffa beslut – bland annat om att sälja Volvo – klara Ford genom den stora bilkrisen innan han i sin tur lämnade över till Mark Fields.
Fields fanns också i Frankrike men var inte lika tydlig med sitt supporterskap som Bill Ford. På Le Mans fanns förstås också Henry Ford III – marknadschef för Fords nya avdelning Ford Performance och, enligt branschexperterna, kanske nästa toppchef från Ford-familjen.
Ska helt sluta sälja minibilar i Europa
Jim Farley har valt ut vissa nyckelmodeller i Europa och det senaste beslutet är att helt sluta sälja minibilar – de som ger väldigt lite utrymme för vinst.
Efter att ha testkört de nya modellerna Mustang, Edge, S-Max och nyaste Mondeo Vignale är känslan att Ford styr mer och mer åt USA. Men enligt de Ford-chefer jag pratade med på Le Mans görs mycket av Fords utveckling fortfarande i Europa.
Ford är heller inte helt uppdaterade vad gäller självkörande bilar, vätgas, laddhybrider och internetanslutning. Här ligger de efter och kanske är det medvetet eftersom det är dyrt att vara först.
Men tekniska mediokra bilar med amerikanska köregenskaper känns inte som en framgångsmodell i bilbranschen i slutet av 2010-talet.
Och är det möjligt att hålla ihop ett modellprogram som sträcker sig från lilla billiga Ka+ till dyra värstingen Ford GT? Kan verkligen Ford bygga bilar som passar på alla marknader i världen, speciellt när utgångspunkten för utvecklingsarbetet är hur bilarna uppträder på amerikanska motorvägar.
Jag är inte helt övertygad om att Ford har hittat rätt strategi men ett företag som kan bygga en bil som Ford GT måste man ändå ta på fullaste allvar.
3 andra företag med intressant strategi
1. Volkswagen
Elbilar och självkörande bilar är modellen för VW:s framtid efter dieselskandalen. Politiskt korrekt förstås och Volkswagen måste hitta något nytt att prata om i stället för diesel. De ekonomiska musklerna verkar finnas där men kundernas förtroende måste VW få tillbaka på något sätt.
2. Toyota
Världens i många år ledande biltillverkare går en helt egen väg när de hoppar över batteribilarna och i stället satsar allt på vätgas och bränsleceller. Kanske vet Toyota något ingen annan vet – igen.
3. Fiat/Chrysler
Sergio Marchionne letar desperat efter ett stort genombrott för Fiat/Chrysler-gruppen, FCA, och deras försök att slå sig ihop med andra. Märkligt nog så säljer vissa bilar rätt så bra men jag undrar hur länge FCA verkligen håller sig på hjulen. Rent tekniskt börjar det också märkas att allt fokus inte legat på ny teknik hos företagsledningen.