Totalt livsfarliga modeller som inte borde få säljas, blev slutsatsen i testet. Modellerna som fick skandalbetygen var Hyundai Eon, Suzuki Maruti Ecco, Suzuki Maruti Celerio, Mahindra Scorpio samt tre versioner av Renault Kwid.
– Vår starka övertygelse är att ingen biltillverkare någonstans i världen ska utveckla nya modeller som är så uppenbart undermåliga och med så låg standard. Biltillverkarna måste garantera att deras bilar klarar FN:s minimikrav för krocktest och satsa på krockkuddar, säger David Ward, generalsekreterare för krocktestorganisationen Global NCAP.
Svarta listan: 11 farligaste begbilarna i Sverige
Uppmaningen: Sluta tillverka nollstjärne-bilar
De nämnda modellerna fick alla noll stjärnor i kategorin passagerarskydd. Renault Kwid fick en stjärna i versionen med airbag – som tillval.
Bilarna som ingick i testet var alla avsedda för den indiska marknaden.
– Det krävs lagkrav för att garantera att indiska konsumenter får det skydd som rekommenderas av FN. Men tillverkarna behöver inte vänta in lagkraven och vi uppmanar dem att sluta producera ”nollstjärne-bilar” så fort som möjligt, säger David Ward och fortsätter:
– De senaste SaferCarsforIndia-resultaten visar hur viktigt det är för bilar att ha en kaross som kan förbli stabil i en krasch. Det är en helt avgörande förutsättning för passagerarsäkerheten tillsammans med montering av åtminstone främre krockkuddar.
130 000 döda i trafiken varje år
Den franska biltillverkaren Renault har svarat på kritiken genom att säga att de kommer att utveckla en ny version av Kwid.
– Vi välkomnar Renaults ansträngningar för att rätta till detta och vu ser fram emot att testa en annan, förbättrad version med krockkuddar, säger David Ward,
Tilläggas kan att i Europa är fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester i princip standard. Att inte få det anses som ett stort bakslag för biltillverkaren.
Men när det gäller den indiska marknaden har uppenbarligen vissa biltillverkare andra måttstockar. I Indien beräknas cirka 130 000 människor dödas i trafiken varje år.