Oskyddade trafikanter som fotgängare och cyklister utgör hälften av de trafikdödade i Sverige – och cyklisterna har flest antal svårt skadade.
– Nollvisionen har gjort nytta, men den har tidigare fokuserat mest på bilisten och först de sista åren uppmärksammat mängden allvarligt skadade trafikanter. För de oskyddade trafikanterna finns det inte tillräckligt med åtgärder, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.
Nollvisionens mål är maximalt 220 trafikdöda och en minskning av allvarligt skadade i trafiken med en fjärdedel till 2020.
Försiktiga cyklister råkar illa ut i trafiken
”Har inte hänt mycket senaste årtiondet”
Mellan 2007 och 2012 omkom totalt 153 cyklister, i snitt 26 per år. 44 000 cyklister skadades så allvarligt att de behövde söka vård på akutsjukhus. 8 400 av dessa fick allvarliga skador, enligt statistik från VTI.
– I ett längre perspektiv har antal dödade cyklister minskat i takt med att man byggt ut cykelbanor och separerat trafikslagen. Men det senaste årtiondet har inte mycket hänt och svårt skadade cyklister har legat på samma nivå de senaste åren. Trots cykelbanor och andra cykelfrämjande åtgärder så sker inte utbyggnad och planering i tillräcklig takt, säger Irene Isaksson-Hellman.
En analys av 1 298 trafikolyckor mellan cykel och personbil under åren 2005-2014 som If gjort visar att fem procent av cyklisterna som var med om en krock med bil fått en svår till dödande skada och 17 procent en måttlig skada. Endast en procent var helt oskadda.