Bilförsäkringsbranschen är värd många miljarder. Och snart kan den stå inför omfattande förändringar. År 2035 förväntas nämligen antalet olyckorna minska med 80 procent, visar forskning från amerikanska NHTS. Och en viktig del i detta är de självkörande bilarna, de så kallade autonoma bilarna, som väntas komma starkt inom kort.
Volvo Cars går nu ut och menar att försäkringsbranschen är tvungen att göra en fundamental omstrukturering för att klara de stora utmaningar som branschen nu står inför. Och när antalet olyckor sjunker menar man att försäkringspremierna kommer att sjunka kraftigt.
– Självkörande bilar är ensamt det största utvecklingssteget inom bilsäkerhet som har kommit de senaste åren, säger Håkan Samuelsson
”Olycksstatistiken kommer att sjunka drastiskt”
Enligt forskning från Swiss Re och HERE som presenterades nyligen kan självkörande system i bilar komma att göra så att försäkringspremierna minskar med 20 miljarder dollar globalt år 2020.
– Fordonstillverkare förutspår att det kommer att gå att köpa autonoma fordon, som kan ta över förarens uppgift helt under vissa delar av bilfärden, från omkring 2021. Olycksstatistiken kommer tveklöst att sjunka drastiskt. Det har vi redan sett sedan vi introducerade automatisk nödbromsning på många nya bilar. Forskning i USA från NHTSA visar att autonoma och uppkopplade bilar kommer göra så att olycksstatistiken minskar med 80 procent 2035. Om en olycka inte kan undvikas kommer krockhastigheten i stället att kunna minskas och krocken behöver inte bli lika allvarlig, säger Peter Shaw, vd för Thatcham Research.