Här är bilen som stannar av gräl

Världens första kärleksdrivna bil kommer från Renault. Den franska biltillverkaren har tagit fram en specialutrustad kärleksversion av nya Mégane. Grälar paret i bilen så stannar den genom att gasen stryps.

Det hela går till så här:

I bilen är en så kallad kärleksindikator installerad. Den beskrivs som ”en mackapär som låter bilen drivas av kärlek”. Kärleksindikatorn är en liten enkortsdator med ett ljudkort och en mikrofon.

Ljudet från kupén tas in tillsammans med rösterna från paret i bilen och kalibreras av kärleksindikatorn som låter systemet veta hur ett ”normalt” samtal för paret låter.

Sedan löper ljudet igenom ett antal filter. Dessa filter avgör hur ljudet ska uppfattas – till exempel om paret plötsligt pratar fort och högljutt eller håller en lugn och behaglig samtalston.

När en kärleksfull ljudbild indentifieras lyser kärleksindikatorn grönt och bilen rullar framåt som den ska.

Men om ljudet anses mer kaotiskt slår kärleksindikatorn om till rött, vilket innebär att bilen stannar.

En metallvajer fäst vid gaspedalen dras åt av en konstruktion under förarsätet. Det går inte att gasa. Bilen har drabbats av kärlekstorsk.

Måste bli snälla igen om bilen ska rulla

Paret måste börja prata kärleksfullt med varandra igen för att bilen ska rulla.

– Vi testar helt enkelt kärleken som drivmedel, Sverige är ett av de mest singeltäta länderna i världen och vi vill uppmana till stärkta relationer genom fler samtal i bilen, säger Annelie Söderberg, marknadskommunikationsansvarig på Renault Sverige.

Just kommunikation anses avgörande för kärlekens överlevnad.

– I dagens digitala samhälle umgås vi sällan utan mobiler, datorer eller tv. Det förstör inte bara kommunikationen utan också relationen på sikt, säger relationsexperten Jacqueline Joo och fortsätter:

– Därför är det viktigt att ta tid till att fokusera på varandra och hitta en lugn, sluten plats utan störningsmoment. Bilen är ett av de bästa exemplen på just en sådan plats.

Det gör att boka en provkörning av Renault Mégane, utrustad med kärleksindikatorn, hos utvalda återförsäljare av Renault i Sverige. Provkörning kan bokas på webbadressen www.runningonlove.se

För att kärleksindikatorn inte ska orsaka olyckor i trafiken kommer gaspedalen i kärleksbilarna inte att sättas ur spel när kärleksindikatorn visar rött.

Istället kommer den att ge ifrån sig ett ljud för att påminna personerna om att hålla samtalet – och kärleken – vid liv.

Dags för ny bil? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar