EU har satt samma en kommission som ska utreda hela den stora dieselskandalen för att ta reda på hur det kunde hända, vad som egentligen har hänt och hur vi ska göra för att det inte ska hända igen.
Centerpartiets Fredrick Federley är en av gruppledarna i kommissionen som leds av den belgiska socialisten Kathleen Van Brempt.
Kathleen Van Brempt har intervjuats av bilbranschtidningen Automotive News och där avslöjar hon att hon inte tänker peka ut skyldiga utan i stället använda det hon får veta till att skapa nya och bättre regler.
Van Brempt är fullt på det klara med sprängstoffet i utredningen och att flera länder redan börjat peka ut andra länders tillverkare som skyldiga till fusk och olagligheter.
”Vi behöver stänga alla kryphål”
– Det finns en sorts kollektivt ansvar här. Och det är en kollektiv blindhet i implementeringen och uppföljningen av reglerna. Vi behöver stänga alla kryphål och få till ett tydligt regelverk på Europanivå, säger Van Brempt.
Bilindustrin anställer totalt 12 miljoner människor i de olika EU-länderna så Van Brempts kommission måste gå varsamt fram och läget är speciellt känsligt när det är Volkswagen i Europas ledande ekonomi Tyskland som fuskat.
– Kanske har våra biltillverkare letat för länge efter lösningar för att rena dieselavgaserna i stället för att hitta andra lösningar, som moderna och billiga elsystem. Det finns inget mandat för kommissionen att ta upp ämnet men att fråga sig om det finns något som är ”ren diesel” är en sak som kommer att vara en del av diskussionen.
LÄS OCKSÅ: OKQ8 öppnar mack där diu inte kan tanka
Oroliga för att EU ska rasera bilindustrin
Enligt Van Brempt var det pinsamt att fusket upptäcktes i USA och inte i Europa. Kommissionen har redan stött på problem då EU-parlamentets största grupp, kristdemokraterna, ifrågasatt hela kommissionen. Gruppen har tagit ställning för industrin och de tyska ledarna är oroliga för att EU ska rasera sin egen bilindustrin.
– Ingen behöver vara orolig för att jag inte skulle tänka på bilindustrin. Om vi diskuterar framtidens bil så vill jag förstås att den ska byggas i Europa, säger Van Brempt.
Kommissionen ska förhöra ledare från bilindustrin, miljöexperter och olika myndighetspersoner under sommaren.
Samtidigt pågår ett arbete med att se över hela processen med typgodkännande inom EU – ett arbete som kan komma att krocka med Van Brempts undersökning.