Hyundai Ioniq är den första modellen som byggs på en helt ny plattform från Hyundai, en plattform som klarar helt eldrivna bilar, hybrider och bilar med traditionella förbränningsmotorer.
Vi kan kallt räkna med att detta blir början på en spännande miljöbilsoffensiv från den koreanska tillverkaren. Det har till exempel redan viskats om att denna plattform kommer att ligga till grund för en ny ix35, en bil som då förmodligen kommer i hybridversion. Att plattformen också ska användas till nya modeller från systermärket Kia är en självklarhet.
BETYG+BILDER: Så bra är Hyundai Ioniq i 10 kategorier
Lättkörd och stark
Hyundai Ioniq visades för första gången på bilsalongen i Genéve tidigare i år och nu har vi äntligen fått köra hybriden och el-versionen. Laddhybriden får vi vänta på, den kommer senare.
Den helt eldrivna versionen av Ioniq är en bra bil. Ioniq upplevs som lättkörd och stark, trots att motorn inte levererar mer än 120 hästar, vridet på 295 Newtonmeter imponerar mer. Ioniq går också förhållandevis tyst på den holländska asfalten, även om lite vindljud gör sig gällande i motorvägsfart. Komforten är klart godkänd och man sitter bra på alla platser i bilen.
Räckvidden anges till maximalt 280 kilometer på en laddning. Och när vi provkör verkar det inte vara speciellt långt från sanningen, trots att vi kör med luftkonditionering och stundtals i höga hastigheter. Imponerande.
BETYG+BILDER: Så bra är Hyundai Ioniq i 10 kategorier
Elbilens vägegenskaper imponerar inte
Mindre imponerande är vägegenskaperna. Det stora batteriet i elbilen, som ger 28 kWh, har placerats bak i bilen vilket har förstört vägegenskaperna. Man behöver inte röra mycket på ratten innan bakändan vill komma farande i överstyrning, självklart finns dock ett ESP-system som standard här. Och det räddar upp situationerna innan det går över styr.
När vi sätter oss i hybriden är känslan en helt annan. Fortfarande samma trevliga inredning – men nu med riktigt pigga vägegenskaper. Hybriden är dessutom snabbare, tack vare att en bensinmotor på 1,6 liter samverkar med en elmotor. Den totala systemeffekten anges till 141 hästar och vridmomentet till 265 Newtonmeter.
Hybriden imponerar också med sin förbrukning. Under vår provtur som går på stora motorvägar, små landsvägar och genom ett köigt Amsterdam stannar förbrukningen på 0,42 liter per mil. Inte så illa.
BETYG+BILDER: Så bra är Hyundai Ioniq i 10 kategorier
Bra pris för Ioniq
Priset är inte dåligt det heller. Instegspriset för Hyundai Ioniq Hybrid är cirka 250 000 kronor. Den bil vi kör är maxutrustad med bland annat kyla i sätena, navigation och skinnklädsel. Den kostar cirka 50 000 kronor till. Vill man ha elbilen börjar priserna på 360 000 kronor. Och då får man ju tillbaka 40 000 i supermiljöbilspremie.