För det första – det finns två typer av vinterdäck: dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Dubbade är bäst på is medan odubbade kan vara att föredra i sörjigt väglag.
Vad menas då med vinterväglag?
Enligt polisens hemsida står det så här:
” Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.”
Är det sådana vägförhållanden och polisen upptäcker att du inte har vinterdäck riskerar du böter på 1 000 kronor.
Här är de viktiga datumen att hålla reda på:
1 DECEMBER – 31 MARS
Ditt fordon måste alltså ha vinterdäck under denna period – när det råder vinterväglag. Kravet gäller såväl personbilar som tyngre fordon samt även utlandsregistrerade fordon.
Anledningen till att du inte ska köra med sommardäck i vinterväglag är enkel:
Vinterdäck har bättre grepp i temperaturer ner mot noll grader. Sommardäcken består nämligen av en gummiblandning, som medför att de blir för hårda när det är kallt och då inte fäster lika bra vid vägytan.
1 OKTOBER – 15 APRIL
Dubbade vinterdäck får användas under denna period, men är tillåtna även annan tid på året om det råder eller befaras bli vinterväglag.
DUBBDÄCK OCH SLÄPVAGN
Om bilen har dubbdäck måste även en släpvagn, som är kopplad till bilen, ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om bilen är undantaget från kravet på vinterdäck.
Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på bilen.
Kolla in alla däck som gäller i vinter!
VINTERDÄCK OCH MÖNSTERDJUP
Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst tre millimeter. Bötesbeloppet för ett slitet däck är 1 200 kronor. Däcken med det största mönsterdjupet eller de som bedöms ha det bästa väggreppet bör monteras bak på bilen. Detta för att minska risken för sladd vid inbromsning samt i svängar. Det gäller både för fram- och bakhjulsdrivna bilar.
UNDANTAG FRÅN KRAVET PÅ VINTERDÄCK
Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall – kravet är att det kan ske utan fara för trafiksäkerheten:
Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål.
Vid färd till närmaste besiktningsföretag. Färden ska gå längs den kortaste och/eller lämpligaste vägen.
Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) – den kortaste och/eller lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till en annan sådan plats, lokal eller garage.
Om däcken har en fälgdiameter som är tio tum eller mindre, enligt uppgift i vägtrafikregistret,
Om fordonet brukas av försvaret – med det menas Försvarsmakten, Försvarets materielverk eller Försvarets radioanstalt.
Om fordonet – enligt vägtrafikregistret – är av en årsmodell som är trettio år eller äldre.
För anläggningsarbete eller liknande, vid körning med tung lastbil.
OM SOMMARDÄCK OCH ODUBBADE VINTERDÄCK
Är det inte vinterväglag måste du byta dina dubbade vinterdäck till sommardäck eller odubbade vinterdäck senast 15 april. Odubbade vinterdäck får köras året om. Men en god rekommendation är att inte köra med sådana däck på sommarvägar. Odubbade vinterdäck har mycket längre bromssträcka på sådana vägar än sommardäck.
OM DÄCKFÖRVARING
Förvara däcken du inte behöver i ett svalt, torrt och mörkt utrymme. Det gör att däcken ökar sin livslängd.
SÅ HÄR SKILJER SIG DÄCKBYTENA I OLIKA DELAR AV LANDET
Enligt en undersökning av försäkringsbolaget If byter bilägarna i nordligaste Sverige helst däcken själva medan skåningar och stockholmare till största delen låter bilverkstäder eller enskilda fackmän sköta jobbet.
Län där högst andel bilägare byter däck själva (siffran anger procent)
1. Norrbotten 65.
2. Västerbotten 64.
Jämtland 61.
Län där högst andel bilägare anlitar verkstad/fackman för däckbyte (siffrran anger procent)
1. Skåne 54.
2. Stockholm 52.
Halland 47.
Caroline Uliana, informationschef på If kommenterar undersökningen så här:
– Till viss del är det nog en attitydfråga. I Stockholm är däckfirmorna fler och därför känns det också mer naturligt att lämna in bilen. I norr ses nog däckbyte mer som ett arbete man förväntas göra själv hemma.