Bilbranschen är i ständig förändring.
Elbilar etablerar sig mer och mer på marknaden och ett flertal biltillverkare utvecklar mer eller mindre självstyrande bilar med hjälp av autopilotsystem.
Nu har en ny trend vunnit mer mark i Japan: spegellösa bilar.
I stället för de traditionella speglarna jobbar japanska Ichikoh med kameror för att underlätta bakåtsikten. Med de nya kamerorna ska förarna kunna se bakåt i en 160-gradig vinkel.
– Vårt jobb är att förbättra förarens sikt med lysen och speglar, men nu också med kameror, säger Ichikohs vd Ali Ordoobadi till Automotive News.
Japan är ett av de första länderna i världen som godkänner bakåtsikt med kamera i stället för speglar.
– Det sker en förändring inom teknologin, en form av brytningspunkt. Det här är trenden och vi måste vara före de andra.
LÄS MER: Volvo misstänks för Kartellbildning
Ska öka säkerheten
Men enligt Vd:n så handlar det inte bara om att tjäna mer pengar. Att ha kameror i stället för speglar innebär också en ökad säkerhet – med bättre sikt för föraren – samtidigt som det blir billigare för konsumenten eftersom kameror vanligtvis väger mindre än speglar.
Ichikoh håller på att utveckla en första design med speglar som kan göras om till kameror. Genom ett knapptryck förvandlas backspegeln till en tv, som kommer sitta på samma ställe, med rörliga bilder får bilens bakre del.
Förra året godkände FN:s World Forum for Harmonization of Vehicle Regulations användandet av kameror, förutsatt att de har vissa specifikationer.
USA och Kina väntas följa efter trenden de kommande åren, medan EU förväntas revidera tidigare förordningar i sina regioner redan i år.
Satsar på Europa
Ichikoh förutspår att 29 procent av de japanska bilarna kommer år 2023 vara utrustade med kameror i stället för speglar.
Men de begränsar sig inte till den japanska marknaden utan kommer även att satsa på såväl den amerikanska som den europeiska.
I framtiden ska Ichikoh även introducera kameror som ska ersätta sidospeglarna.
– Trenden är att speglar minskar mer och mer och kameror kommer att öka. Vi måste anpassa oss, säger Ali Ordoobadi.