Han har kallats den moderna dieselmotorns fader. Och den förre Fiat-chefen och motorexperten Rinaldo Rinolfi har haft rätt förut gällande utvecklingen av drivlinor och bränslen i Europa. 2005 förutspådde Rinolfi att dieselmotorn skulle lida av införandet av Euro6-reglerna inom EU och att bensinmotorn skulle ta tillbaka förstaplatsen i Europa.
I år verkar Rinolfi få rätt då bensinmotorn blir allt vanligare och redan i år kan bensin bli vanligare än diesel bland nya bilar.
Nu står EU inför nästa stora regeländring då det nästa höst införs nya regler om mätning av förbrukning och utsläpp i verklig trafik.
Den här gången tror Rinaldo Rinolfi att det blir hybrider och laddhybrider som blir lidande eftersom de nya mätningarna kommer att visa hur mycket CO2 de här bilarna verkligen släpper ut vid normal körning.
VW-skandalen har skyndat på nya regler
När Rinolfi intervjuas av branschtidningen Automotive News så gör han flera djärva uttalanden:
* Andelen dieselbilar av nybilsförsäljningen kommer att stabiliseras runt 40 procent i Europa.
* Diesel är fortfarande det bästa bränsle för körning långa sträckor på motorväg.
* VW-skandalen har inte haft något större inverkan på utvecklingen, det som knäckt dieselmotorn är Euro6-reglerna.
* Det VW-skandalen ändå medfört är att regler för mätning i verklig körning införs snabbare över hela världen.
Hur bra till slut hybridbilar som Toyota Prius kommer att klara de nya mätmetoderna kommer enligt Rinolfi att avgöras av hur mycket stopp-och-start som ska ingå i mätningen. Hybriderna får låg förbrukning i den typen av körning men betydligt högre i motorvägsfart.
I dagens mätningar får hybridbilar och laddhybrider mycket betalt för antalet mil de kan köras på el medan den effekten blir mindre i de nya mätningarna.
Batteriutvecklingen för långsam
68-årige Rinaldo Rinolfi har arbetat 40 år med drivlinor hos Fiat och han har under sin tid i bilbranschen väntat på elbilens stora genombrott. Fiat lanserade Panda Elettra 1990 men enligt Rinolfi har batteriutvecklingen inte varit tillräckligt snabb. Trots förflyttningen till lithium-ion-batterier tror Rinolfi att vi måste få en förbättring med 10-15 gånger för att batteribilarna verkligen ska kunna masstillverkas på riktigt.
När det gäller bränsleceller så ser Rinolfi att det krävs betydligt lägre produktionskostnader av vätgas men att tekniken ger bra effekt.
När också både bensin- och dieselmotorerna utvecklats färdigt med teknik som turbo, cylinderavstängning, mindre motorer, direktinsprutning så finns bara en sak till att göra: att använda natur- eller biogas. Naturgas skulle kunna sänka CO2-utsläppen med 20-25 procent jämfört med motsvarande bensinmotor.