Mannen har en tendens att ösa kritik över sin kvinna om hon kör och han är passagerare, enligt Dagfinn Moe.
– Mannen skapar disharmoni och ökar riskerna i trafiken genom att hela tiden påpeka för kvinnan hur hon ska köra. Det gör henne nervös, osäker och stressad och hon kan bli en farlig förare, säger han.
Normalt sett är dock kvinnan att föredra som chaufför.
– Kvinnor tar mindre risker och är därför bättre bilförare än män. Däremot kan de ha sämre självförtroende som förare, säger Inger Elisabeth Sagedal, kommunikationschef i NAF, Norges Automobil Förbund.
LISTA: 10 regler svenskar VÄGRAR lära sig
Män tycker de äger – men kör som krattor
Att kvinnor i regel underskattar sig själva som bilförare visar en norsk undersökning. Medan 52 procent av männen i ett parförhållande anser att de är en bättre bilförare än sin kvinnliga partner tycker bara åtta procent av kvinnorna att de kör bil bättre än sin manliga partner.
Det borde inte vara så. Enligt norsk statistik är män betydligt mer inblandade i trafikolyckor än kvnnor. 80 procent av dödsolyckorna orsakas av manliga förare. När det gäller grova hastighetsöverträdelser är det nästan bara män som är skyldiga: över 90 procent. Och rattfylleri har också en kraftig manlig dominans: 87 procent.
LÄS OCKSÅ: Hör du till förartypen forskarna varnar för?
Har du inget trevligt att säga – var så tyst som möjligt
Hur ska då den manliga passageraren bete sig mot sin kvinnliga chaufför – förutom att vara så tyst som möjligt?
Jo, han ska stötta henne och hålla henne på gott humör.
Men de manliga passagerarna är fortfarande i kraftig minoritet i påsktrafiken. I cirka 80 procent av bilarna är det en man som sitter vid ratten. Vore det tvärtom skulle det ske färre olyckor. Det är ett som är säkert.
Ifall den manliga passageraren håller sig lugn, vill säga…