Det visar en undersökning av NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. Undersökningen, eller rättare sagt cykelhjälmsmätningen, bygger på över 100 000 observationer över hela Sverige.
– De stora förlorarna är cyklisterna och kommunerna som jobbar för ökad cykling. Vi kommer inte att nå de trafiksäkerhetsmål som finns uppsatta inför 2020. Det beror dels på den dåliga cykelhjälmsanvändningen, men även på att den nödvändiga anpassningen av trafikmiljön, utifrån ett ökande antal cyklister, går för sakta, säger Marie Nordén, generalsekreterare i NTF.
Tre av tio vuxna använder hjälm
För tio år sedan infördes en cykelhjälmslag för barn upp till 15 år i Sverige. Sedan dess har väldigt lite gjorts för att öka användningen av cykelhjälmar, enligt NTF.
Tre av tio vuxna använder hjälm när de cyklar, men användningen varierar kraftigt över landet. I Stockholm använder nära sju av tio cykelhjälm och i Göteborg cirka varannan.
Men däremot i Sörmland, Östergötland, Gävleborg, Halland, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Västmanland och Örebro använder inte ens två av tio vuxna hjälm när de cyklar.
Låg användning bland barn
Även bland barnen är användningen av cykelhjälm dålig – trots lagen om cykelhjälm. I exempelvis Örebro bryter tre av fyra barn mot cykelhjälmslagen. Bäst i det avseendet är barnen i Stockholm där nästan åtta av tio använder cykelhjälm.
I fall alla cyklister skulle använda hjälm hade sannolikt många liv sparats eftersom huvudet är bland det ömtåligaste på människokroppen.
Under första halvåret i år dog sju cyklister i trafiken och 175 skadades allvarligt medan cirka 4 000 fick lindrigare skador.