– Varje stor bilverkstad kan säkert berätta om bilar som förstörts av möss. Via motorutrymmet tar de sig så småningom in i kupén och mot baksätet där remmarna till säkerhetsbältet verkar vara attraktiva, säger Per Samuelsson, skadedjurstekniker på Anticimex, till norran.se.
Skadorna av mössens härjningar kan bli betydligt större än förstörda remmar till säkerhetsbälten. Exempelvis avbitna elledningar .
Mössen tycker inte om att äta elledningar (eller säkerhetsbältesremmar), men måste ständigt hitta något att gnaga på eftersom deras tänder växer hela livet.
Det behövs inga stora hål för att en mus ska lyckas ta sig in i bilen. Det räcker med en öppning på sex, sju millimeter – som diametern på en ordinär penna.
Och kommer en mus in i bilen följs den snabbt av fler. Musen lämnar nämligen doftspår efter sig vilka lockar fler möss till platsen. Detta även sedan den första musen avlägsnats.
Ett av knepen: Flytta på bilen
Men, som sagt, det finns ett lika enkelt som effektivt sätt att få doftspåren att försvinna och därmed bli av med de små gnagarna.
– Det räcker med att flytta bilen 10-15 meter. Då hittar mössen inte dit, säger Per Samuelsson, till norran.se.
Några andra sätt att mota bort mössen är:
Täta eventuella rosthål.
Lägg starkt doftande enris under bilen, speciellt runt däcken.
Förvara lök som luktar starkt i bilen.
Montera in elektronisk musskrämmare.
Sätt ut slagfällor för möss. Dumlekola och nougat är bra beten.
Det finns flera orsaker till den stora musinvasionen under förvintern. En ar att rävskabb har härjat, vilket inneburit att en av mössens största fiender – rävarna – blivit färre.
Andra orsaker till mössens stora ökning är:
Sommartemperaturen har varit jämn vilket mössen tycker om.
Det har inte varit för mycket regn – också gynnsamt för mössen.
Det har funnits gott om bär och frukt, som är mumma för möss.
Och när mössen mår bra fortplantar de sig som allra mest. Vid ett fortplantningsexperiment som började med 24 möss – 12 honor och 12 hanar – hade 2 000 möss skapats efter åtta månader. En mus blir efter bara tre veckor.
– Vi hittar fortfarande musungar. Det är inte normalt, säger Per Samuelsson, till norran.se.