Enkla Elbolaget är delägare i en av Nordens största laddningsaktörer Clever, som har ett stort nätverk av laddningsstationer där både privatpersoner och organisationer kan ladda sina bilar. De säljer också själva laddningsstolparna.
– Jag ser tre olika ingångar när det gäller elbilsladdning. Först – för ett helt vanligt företag är det som en service för anställdas elbilar, besökares eller kanske den egna tjänstebilsflottan.
– Det förenklar tillvaron för många och bidrar till den gröna profilen, inte minst eftersom all el från Clever kommer från Enkla Elbolaget, som bara levererar från förnyelsebara källor.
Lukas Olofsson tillägger att företaget – efter kontorstid – kan göra sina laddstolpar offentliga och tjäna extra på att allmänheten använder dem. Vilket för honom vidare till nästa användningsområde:
– Den andra ingången är företag som vill erbjuda tjänsten öppet, exempelvis hotell och stormarknader. De kan då hjälpa sina kunder med laddning – antingen gratis eller mot betalning via Clever.
BILTEST: Vi kör Tesla Model X – så bra är den
Var och en bär sin kostnad
Som den tredje ingången nämner Lukas Olofsson bostadsrättsföreningar och fastighetsägare, som vill låta de boende ladda sina elbilar – en bra service, men också en rättvisefråga, enligt Lukas Olofsson.
– När allt fler skaffar elbil vill man nog undvika att även de utan elbil får dela på elkostnaden. Därför kan man helt enkelt installera en laddstolpe per parkeringsplats. Och så får var och en bära sin egen kostnad.
Vad skulle det då kosta?
– Det är svårt att uppge ett generellt pris, eftersom det beror på många olika faktorer. Det som däremot går att säga är att de flesta har hämtat hem investeringen på bara tre till fem år.
– Och då ska man komma ihåg att man redan under den tiden får mycket tillbaka i form av exempelvis ökad kundnytta och grönare profil.
Företag kan spara tiotusentals kronor
Varför är då elbilar så intressanta för företag?
– Förutom att man gör en insats för miljön – och sitt varumärke – går det att spara 30 000 kronor till 40 000 kronor per bil, jämfört med en ”vanlig” tjänstebil för 7,5 basbelopp. Detta tack vare lättnader, lågt förmånsvärde och lägre drivmedelskostnader, säger Lukas Olofsson.
Han tillägger:
– Du som vanlig kund hos Clever kan i princip se på det som att du har en gammaldags bensinkort – men med fler och smartare funktioner. Du stannar vid lämplig plats, laddar bilen och åker vidare.
– Den stora skillnaden är att du dessutom kan få din egen ”station” hemma, på jobbet eller var det nu är mest passande, säger Lukas Olofsson.