Plötsligt kom vintern.
Hela Stockholm drabbades hårt när det värsta snökaoset på över 100 år lamslog huvudstaden i förra veckan.
Många av de drabbade var oförberedda och hade inte hunnit byta från sommardäck till vinterdäck.
Att byta däck kommer dock med en risk, menar Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF.
LÄS MER: Däckbyte – få koll på datumen och reglerna
Vill se märkning på däck
Föreningen menar att däcken måste få en märkning på däcken som visar på dess greppförmåga på is.
– Under stora delar av året har vi i Norden is eller risk för isbildning på våra vägar. Trots detta går det inte att som konsument välja ett däck som med säkerhet presterar väl på is som underlag. Att kunna märka upp ett däck som är anpassat för nordiska förhållanden har blivit allt viktigare i takt med att odubbade vinterdäck blivit vanligare och fler köper sina däck via internet, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén i ett pressmeddelande.
– Det finns nämligen en uppenbar risk att de nya odubbade vinterdäcken som du beställde i förra veckan, när vintern slog till i nästan hela Sverige, egentligen är anpassade för en vinter i Centraleuropa.
LÄS MER: Vinterdäck – här är årets bästa nyheter
Dubbelt så lång stoppsträcka
NTF påpekar att dubbdäck är det bästa när en kör på is, men att valet av däck beror mycket på var du bor någonstans och på vilket sätt du använder din bil.
Odubbade vinterdäck kan till exempel ibland vara bättre än dubbade.
NTF har gjort tester på is som visat att Centraleuropeiska vinterdäck har en dubbel så lång stoppsträcka som ett dubbat vinterdäck och 30 procent längre än ett odubbat vinterdäck.
– Om vi får till en tydlig märkning av vinterdäck anpassade för nordiska förhållanden som på något sätt följer med under hela däckets livslängd så skulle det sannolikt medföra att färre konsumenter lurades att köpa centraleuropeiska vinterdäck eller så kallade året runt däck, säger Marie Nordén.