Bakgrunden är att män – framförallt yngre män mellan 18 och 25 år – är överrepresenterade i olycksstatistiken på de svenska vägarna.
Undersökningar har visat att manliga bilförare tar fler risker, kör med mindre marginaler och löper större risk att skada sig själv och andra i trafiken – än kvinnor.
Män är helt enkelt inte lika säkra bilförare som kvinnor, menar NTF och den koreanska däcktillverkaren Hankook.
Deras samarbete omfattar dels en informationskampanj, som går ut på att höja den allmänna kunskapen om trafiksäkerhet, samt dels en certifiering av personal på däckverkstäder runtom i Sverige.
Körstilen viktigaste riskfaktorn
I samarbetet mellan NTF och Hankook ingår dessutom att gemensamt ta ställning i viktiga trafiksäkerhetsfrågor.
– Vi har identifierat körstilen som de enskilt viktigaste riskfaktorn på svenska vägar. Det första resultatet av vårt samarbete är därför att vi gemensamt går ut och uppmanar alla bilister att köra som en kvinna då statistiken visar att kvinnors körstil är mycket säkrare än mäns, säger Marie Nordén, generalsekreterare på NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande).
Tanken med informationskampanjen är att med ett kontroversiellt budskap rikta in sig på att nå män, framförallt yngre, inför vinterns mer krävande väglag, då det är extra viktigt att ha en säker körstil.
– Kvinnor kör betydligt bättre än män i fråga om säkerhet, där är statistiken entydig. Kan vi få några män med riskabel körstil att ändra sitt sätt att köra har vi förhoppningsvis förhindrat några trafikolyckor, säger Christine Silfversparre, marknadschef på Hankook Sverige.
75 procent av trafikdöda är män
Under förra året omkom 201 män och 58 kvinnor i trafiken. Det är en ökning med fem procent för männen och en minskning med 27 procent för kvinnorna jämfört med 2014. Andelen män samt kvinnor av det totala antalet omkomna har under lång tid legat på cirka 75 procent män respektive 25 procent kvinnor.
– Kvinnors högre säkerhetstänk i trafiken visar sig även i att kvinnor har mellan fem och tio procent högre bältesanvändning än män. Bland yngre män är bältesanvändningen särskilt låg. Inom gruppen 18-25-åriga män beräknas bältesanvändningen ligga cirka 15 procent under övriga åldersgrupper, säger Marie Nordén.