När regeringens enmansutredare Petter Classon presenterade resultatet av sitt arbete fick han utstå massor av kritik. Många menade att Classons förslag betyder en kraftig straffbeskattning av diesel- och bensinbilar och att hans förslag allt för ensidigt tittade på el- och laddhybrider som lösningen för att sänka CO2-utsläppen från transportsektorn.
En som är kritisk mot förslaget är Energigas Sveriges vd Maria Malmkvist. Enligt Maria kan förslaget – om det blir verklighet från och med januari 2018 – sätta stopp för biogasbilar i Sverige.
– Om man ska införa ett bonus-malus-system så tycker vi att alla bilar som bidrar till att skapa ett fossiloberoende ska finnas på bonussidan. Och så är det inte enligt förslaget, säger Maria Malmkvist.
– Det är också förvånande att utredaren själv konstaterar att förslaget kommer att leda till att vi får fler dieselbilar.
Nya bilskatten: ”Regeringen struntar helt i landsbygden”
Missvisande att bara titta på avgaserna
I förslaget finns ändå en skrivning om att när en bil kan köras på biodrivmedel – till exempel biogas – så ska CO2-värdet på det drivmedlet avgöra bilens utsläpp. Det är ändå en viss hänsyn till de biogasbilar som har de här uppgifterna i fordonsregistret?
– Ja, men då tittar man ensidigt på det som kommer ut från avgasröret. Det ger en missvisande bild. Biogas är ett drivmedel som finns här och nu och vi kan snabbt ställa om till ett fossiloberoende. I dag finns bilarna och infrastrukturen, det är redan i dag 70 procent biogas i fordonsgasen och den andra delen är i sig bättre än både bensin och diesel.
Maria Malmkvist vill också se att framtidens beskattning tar hänsyn till biogasens inverkan på hela miljöfrågan.
– Vi ska samla in mer matavfall för att skapa mer biogas och om den gasen kan användas i fordonssektorn och vi dessutom får bra gödning för kravmärkt odling på köpet så ger det en väldigt bra totalekonomi. Vi tycker att helheten i miljöfrågan är viktig och här kan biogasen spela en stor och viktig roll.
Enligt Maria Malmkvist kommer vi att behöva både el, biogas och en högre inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel för att klara målen på ett 80-procentigt fossiloberoende 2030.
– De bilar som säljs i dag finns kvar 2030 så vi måste börja omställningen redan nu.